Pääministeri Marin venäläisten viisumiasiasta: "Turismi ja kauttakulku Suomen läpi on saatava loppumaan"

1:48
Pääministeri Sanna Marin: Hallitus yksimielinen viisumisääntöjen kiristämisestä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti epävirallisen tiedotustilaisuuden venäläisten viisumiasioista tänään kello 17. Marinin kannanoton voit kuunnella yllä olevalta videolta. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Marin sanoo, että venäläisiä turistiviisumeja koskeva asia on ministeriöiden selvityksessä.

Marinista Venäjältä eilen tulleet viestit liikekannallepanosta ovat vakavia ja vaativat uudelleen arviointia suomalaisilta viranomaisilta turvallisuusriskeistä- ja uhista. Marinin mukaan "arvio tulee tehdä hyvin ripeästi".

– Hallituksen tahto on hyvin selvä. Venäläisten matkailuturismi ja kauttakulku Suomen läpi on saatava loppumaan, Marin sanoo. 

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole puuttua turvapaikkaa hakevien ja perhesyistä Suomeen matkustavien venäläisten rajanylityksiin. Marin sanoo, että myös Latviassa, Liettuassa, Virossa ja Puolassa voi ylittää rajan näistä syistä.

– Näitä tulee käsitellä erillisinä kysymyksinä ja sen vuoksi hallitus on päättänyt humanitaarisen viisumin selvittämisestä. 

Marin kertoo, että hallitus on kuullut tänään niin puolustus-, sisä-, kuin ulkoministeriötäkin ja Rajavartiolaitosta asiasta. 

– Rajaviranomaisemme ovat ammattitaitoisia ja tilanteen tasalla.

Pääministeri sanoo, että jos Suomen rajalle kohdistuisi sellaista painetta, joka loisi turvallisuusuhan, siihen voitaisiin puuttua jo nykyisellä lainsäädännöllä. 

Marin sanoo, että myös Suomen rajojen sulkeminen on mahdollista, jos tilanne sen vaatii. 

Hallitus on kuullut myös oikeuskansleri Tuomas Pöystiä viisumiasiasta. 

Putin ilmoitti liikekannallepanosta Venäjällä eilen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eilen, että Suomi on alkanut valmistella lakia venäläisten viisumien rajoittamiseksi. 

– Ensisijainen tavoite on vähentää turistiliikenteen määrä radikaalisti, Pekka Haavisto kommentoi tiedotustilaisuudessa New Yorkissa.

Haaviston mukaan esimerkiksi perhesyihin liittyvää matkustamista ei ole tarkoitus rajoittaa.

Haaviston mukaan lakia valmistellaan nyt, ja se voi sisältää joko uutta lakia tai olemassa olevien säännösten tulkintaa.

On pidetty myös mahdollisena, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilen ilmoittaman "osittaisen" liikekannallepanon vuoksi Suomeen voisi tulla paljon venäläisiä, koska raja on vielä auki. 

– Tästä ei ole merkkejä, rajalla on rauhallista. Tuskin mitään äkillisiä muutoksia on luvassa. Tiukemmalle viisumilinjalle olisi perusteita, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi eilen. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja