Venäläisten pyrkiminen Suomeen on lisääntynyt – sosiaalisen median huhut suurista jonoista rajalla eivät silti pidä paikkaansa

1:50
Venäläisten pyrkiminen Suomeen on lisääntynyt – katso videolta koko Jussi Tannerin haastattelu

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia ja videoita, joiden väitetään olevan tältä päivältä Suomen ja Venäjän rajalta. Videoilla näkyy pitkiä autojonoja. Ulkoministeriön edustaja kommentoi tilannetta MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa. 

Ulkoministeriön konsulipäällikön Jussi Tannerin mukaan tilanne rajalla on normaali. Hän kertoo keskustelleensa Rajavartiolaitoksen kanssa viimeksi ”muutama tunti sitten”.

– Ei ole nähtävissä mitään erityistä liikekannallepanoon liittyen, eikä erityistä liikennettä ilmestynyt Baltian maiden maanantaina voimaan astuneiden rajoituksiin nähden.  

Myös Rajavartiolaitos kertoi aiemmin tänään Twitterissä, että tilanne Suomen rajoilla ei ole muuttunut tänään merkittävästi.

– Sosiaalisessa mediassa liikkuu videoita, joista ainakin osa on kuvattu jo aiemmin ja irrotettu asiayhteydestään. Liikkeellä on virheellistä informaatiota, Rajavartiolaitos kirjoittaa.

Pyrkiminen Suomeen lisääntyi jo aiemmin

Tannerin mukaan venäläisten pyrkiminen Suomeen ja muihin maihin on lisääntynyt aiemmin.

– Me näimme kesällä jo, että asevelvollisuusikäiset miehet pyrkivät saamaan viisumin.

Tannerin mukaan heille ei pääsääntöisesti myönnetä viisumia, sillä sitä ei ole tarkoitettu ”tällaiseen pakenemiseen ja pysyvään siirtymiseen ulkomaille”.

Tanner kertoo tällä hetkellä edustustoihin tulevan enemmän kyselyjä. Lisäksi venäläisiä on ilmoittanut keskeyttävänsä viisumiprosessin.

– Oletetaan, että silloin syy on se, että poistuminen johonkin viisumivapaaseen maahan, Turkkiin tai muualle, katsotaan helpommaksi ja asia kiireiseksi.

Tällä hetkellä Tannerin mukaan muutkin indikaattorit, kuten lentoyhteyksien menekki, viittaavat siihen, että Venäjältä pyritään pois.

Koko Asian ytimessä -ohjelman jakson pääset katsomaan MTV Katsomosta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja