Päähän kohdistuneista taklauksista kohistiin – nyt SM-liiga teki sääntöön radikaalin muutoksen

KalPan Colby Sissons taklaa rajusti HIFK:n huippulupausta Kasper Halttusta, lentää pihalle 1:49
KalPan Colby Sissonsin raju taklaus HIFK:n huippulupauksen Kasper Halttusen päähän aiheutti käsirysyn kaudella 2022-23.

Tiistaina käynnistyvän jääkiekon SM-liigan tuomaritoiminnan tulkintoihin on tullut päivityksiä uuden kauden kynnyksellä. Liiga sisällyttää tarkennuksiin ensi kertaa myös taklattavan vastuun pään ja niskan alueelle kohdistuvissa kontakteissa.

Liiga tiedottaa tehneensä seuroilta saadun palautteen perusteella viilauksia tuomaritoiminnan painopistealueisiin. Niiden avulla kaukalossa halutaan tuoda entistä enemmän esiin taitoa ja vauhtia sekä mahdollistamaan pelaajille rohkean, mutta puhtaan kamppailupelaamisen.

Kauden 2023–24 tuomaritoiminnan painopistealueiksi Liiga nostaa estämisen, kiinnipitämisen, poikittaisten mailojen sekä pään ja niskan alueelle suuntautuneiden taklausten kitkemisen.

Estämisen osalta puututaan entistä tarkemmin niin sanottuihin myöhäisiin taklauksiin, joissa taklattava pelaaja on jo luopunut kiekosta. Poikittaisissa mailoissa erityistä huomiota kiinnitetään takaa päin tuleviin lyönteihin, joilla pyritään irrottamaan pelaaja kiekosta.

Tämä estäminen toi JYPin Teemu Suhoselle kuuden ottelun pelikiellon 1:10
Tämä estäminen toi JYPin Teemu Suhoselle kuuden ottelun pelikiellon viime vuoden lokakuussa.

Päähän kohdistuvissa taklauksissa Liigan uudet tulkinnat tuovat vastuuta myös taklattavalle. Jos pelaaja vetää viime hetkellä päätään alas tai sivulle, eikä taklaaja voi välttää vartalossa kiinni olevilla käsillä taklattavan päähän osumista, tilanteessa ei ole rikettä.

Sen sijaan voimakkaasti alhaalta ylöspäin suuntautuvissa taklauksissa, joissa osuma tulee muiden vartalonosien kautta suurella voimalla päähän, on tulkinnan mukaan kyse päähän kohdistuneista taklauksista.

(juttu jatkuu videoiden jälkeen)

Raju käänne Lahdessa: Pelicansin Topias Vilén ulos, taklaa KalPan Anton Karlssonia päähän 2:46
Pudotuspeleissä Pelicansin Topias Vilenin taklaus KalPan Anton Karlssonin päähän aiheutti välienselvittelyä.

Lukon Thomas Gregoirelta törkytemppu: taklaa päähän ja lentää ulos 2:22
Lukon Thomas Gregoirelta törkytemppu: taklasi päähän ja lensi ulos.

Korkea maila ja maalivahdin häirintä

Tulkintalinjan muutoksia on tullut myös muun muassa korkean mailan tilanteisiin ja maalivahdin häirintään. Jatkossa korkeasta mailasta ei tuomita rangaistuksia, jos mailasta osuman saanut pelaaja on selvästi peliasennossaan alhaalla tai maila nousee tahattomasti ylös rikkeen tehneen pelaajan kampituksen tai koukkaamisen seurauksena.

Maalivahdin häirinnässä tulkinnassa ratkaisevaan asemaan nousee kontaktikohta eli onko kontakti pelaajan ja maalivahdin välillä tapahtunut maalialueella vai sen ulkopuolella. Se noudattelee Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntötulkintaa, jonka mukaan millainen tahansa kontakti, joka vaikuttaa maalivahdin liikkumiseen tai kykyyn torjua laukausta maalialueellaan, aiheuttaa maalin hylkäyksen.

Myös maalivahdin alueen ulkopuolella tapahtunut selvästi tarkoituksellinen tai varomaton kontakti maalivahtiin johtaa maalin hylkäämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat