Mainos

Pääesikunta vahvisti suomalaisen menehtymisen Israelin iskussa

Israelin isku tuhosi YK:n tarkkailuaseman ja surmasi neljä sotilastarkkailijaa. Kuolleiden joukossa on pääesikunnan mukaan yksi suomalainen. YK:n pääsihteeri Kofi Annan pitää hyökkäystä tahallisena. Israel vakuuttaa, ettei se ole ottanut YK:n henkilöstöä iskujen kohteeksi.

YK:n henkilökunta on löytänyt libanonilaisen tukikohtansa raunioista kolmen tarkkailijan ruumiit.Yhtä Israelin ilmaiskun uhria etsittiin vielä illalla. Pääesikunnan mukaan uhrien joukossa on suomalainen tarkkailija, mutta häntä ei ole tunnistettu virallisesti.

Pääesikunnan mukaan uhrien henkilöllisyys varmistuu aikaisintaan huomenna. Tukikohdassa työskenteli suomalainen kantahenkilökuntaan kuuluva upseeri.

Khiamissa sijaitseva YK:n asema tuhoutui iskussa täysin. Tukikohdassa oli kaikkiaan neljä UNTSO-operaation sotilastarkkailijaa.

Pääesikunnan kansainvälisen osaston rauhaturvasektorin johtajan, komentaja Kimmo Salomaan mukaan iskussa kuolleet YK-tarkkailijat ovat Suomesta, Kiinasta, Itävallasta ja Kanadasta.

Pääesikunta ei omaisten pyynnöstä anna tarkkailuasemalla olleen suomalaisen YK-tarkkailijan nimeä julkisuuteen ennen kuin tunnistus on varmuudella tehty.

- Me toivomme suomalaisten rauhanturvaajien vanhimman pääsevän sinne nopeasti, että hän voisi auttaa varmassa tunnistuksessa, sanoi Salomaa.

Everstiluutnantti Veli-Matti Rintala Puolustusvoimien Kansainvälisestä keskuksestasanoo, että tarkkailijoilla ei ollut mahdollisuutta suojautua hyökkäykseltä.

- Tarkkailijat ovat aseettomia, ja heillä on suojanaan vain henkilökohtaiset suojavarusteet, Rintala kertoo.

Alueella oli tapahtumahetkellä shelter-hälytys eli käsky pysyä suojatiloissa. Pommisuojaa ei kuitenkaan ollut suunniteltu suojaamaan suoralta ilma-iskulta.

Tarkkailijat kuuluivat YK:n Untso-ryhmään, jossa on nykyisin neljätoista suomalaista. Sotilastarkkailijoiden tehtävänä on raportoida YK:lle Israelin ja Libanonin välisen raja-alueen tapahtumista.

Annan: Hyökkäys tahallinen

YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan Israelin isku tarkkailuasemaan oli ilmeisen tahallinen. Annan vaatii Israelia tutkimaan tapauksen.

Israel sanoo valittavansa YK:n tarkkailijoiden traagista kuolemaa. Maa lupaa perusteellisen selvityksen asiasta ja vakuuttaa, ettei se ole ottanut YK:n henkilöstöä iskujen kohteeksi.

Israelin YK-suurlähettiläs Dan Gillerman on lisäksi tyrmistynyt Annanin väitteestä, että isku olisi ollut tahallinen.

- Pääsihteeri vaati tutkimusta, mutta hän on jo julistanut päätelmänsä, sanoi Gillerman.

USA ilmaisi osanottonsa

Yhdysvallat ilmaisi osanottonsa Israelin iskussa kuolleiden rauhanturvaajien johdosta, mutta puolusti samalla Israelin kantaa.

Valkoisen talon edustaja Tony Snow väitti, ettei ole syytä epäillä iskujen osuneen YK:n tarkkailuasemaan tahallisesti.

- Suremme yhdessä omaisten kanssa. Samalla Israel on tehnyt oikein ilmoittaessaan, että tapaus tutkitaan perusteellisesti, Snow jatkoi.

Israelilla suuria tappioita Etelä-Libanonissa

Yli kymmenen Israelin sotilasta on kuollut taisteluissa Hizbollahia vastaan etelälibanonilaisen Bint Jbeilin kylän ympäristössä lähellä maiden rajaa. Lisäksi haavoittuneita on ainakin kaksitoista, kertoo televisiokanava Al-Jazeera.

Jos tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on Israelin suurin tappio Libanonin maataisteluissa. Aiemmin hyökkäys on vaatinut yhdeksän israelilaisen sotilaan hengen.

Armeija arvioi, että Hizbollah on menettänyt jopa kolmekymmentä taistelijaa.

Israelin iskuissa Gazassa kuoli ainakin 17 palestiinalaista

Israelin iskuissa Gazan kaistalla kuoli tänään ainakin 17 palestiinalaista ja haavoittui kymmeniä, sairaalalähteet kertoivat. Joidenkin tietojen mukaan kuolonuhreja olisi ollut peräti 19, joista neljä alle 10-vuotiaita lapsia. Kuolleiden joukossa oli ainakin kuusi Hamasin taistelijaa.

Useita ihmisiä sai surmansa Jabalijan kaupungissa, kun ohjus tai panssariammus osui ihmisjoukkoon. Iskussa saivat surmansa myös kolmevuotias tyttö ja seitsenkuinen vauva. Israelin armeija kertoi tähdänneensä taistelijoihin, jotka olivat ampuneet ohjuksen sotilaita kohti.

Israelin yön ja aamun aikana tekemissä ilmaiskuissa kuoli myös yksi Hamasin taistelija ja haavoittui kymmenkunta palestiinalaista.

Israelin armeija on lähettänyt tankkejaan alueen pohjoisosaan. Kuukauden kestäneen hyökkäyksen aikana on kuollut liki 140 palestiinalaista, joista yli puolet siviilejä.

(MTV3-AFP-DPA-Reuters-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.