Ovatko rokotteet vaarallisia? Lääkäri vastaa

Rokotteiden on väitetty aiheuttavan kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, autismia, MS-tautia ja allergioita. Tällä hetkellä nuoret tytöt ja heidän vanhempansa miettivät, kannattaako ottaa HPV-rokote. Narkolepsialasten vanhemmat ehkä toivovat, että sikainfluenssarokote olisi jätetty ottamatta. Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Kari Varkila kertoo alla, sairastuttavatko rokotteet todella.

Väite "rokotteet aiheuttavat kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, autismia, MS-tautia ja allergioita" ei pidä paikkaansa.

Rokotteisiin halutaan usein syistä, joita on vaikea ymmärtää, liittää olettamuksia sellaisista haitallisista seurauksista, joihin ei ole mitään tieteellistä viitettä. Tällaisia väitteitä on aluksi vaikea kumota, koska väitteet ovat keksittyjä. Tunnetuimmassa tapauksessa MPR-rokotteen väitettiin aiheuttavan autismia. Väite todistettin ensin vääräksi, ja sittemmin väitteen esittänyt tutkija osoittautui todelliseksi huijariksi. Valitettavasti tähän meni paljon aikaa, ja sinä aikana moni rokotteen jättämättä ottanut sairastui vakavasti.

Onneksi räikeimpien väitteiden, esimerkiksi MS-tauti- tai diabetesväittämien, esittämisen jälkeen on tehty huolellisia tutkimuksia, joiden avulla väittämät on voitu kumota.

Rokotteet ovat koostumukseltaan tavallisten taudinaiheuttajien vaarattomiksi tehtyjä osia, ja siksi ne eivät ole täysin haitattomia. Näistä haitoista kerrotaan rokotteen valmisteyhteenvedossa.

On myös tilanteita, joissa rokotteen antamisen yhteydessä tapahtuu jotain muutakin henkilölle, jolla on jokin tuntematon perinnöllinen alttius. Tällainen tapahtuma voi olla vaikka toisen taudinaiheuttajan kohtaaminen, jolloin rokotuksen ja taudin ja perimän yhteisvaikutus voi olla haitallinen. Nämä tapahtumat ovat niin harvinaisia, että suurinkaan tutkimus ei sellaista ennalta osoita. Näin ikävästi kävi sikainfluenssan ja narkolepsian tapauksessa.

Kaiken kaikkiaan rokotteet ovat pelastaneet vuosien saatossa miljoonia ihmishenkiä ja estäneet tautien vakavia haittoja. Rokotteet ovat monin verroin lääkkeitä turvallisempia, ja siksikin ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin tautiin sairastuminen.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat