Mainos

Ovatko kakkoskotisi petivaatteet kakkoslaatua?

Suomalaiset sisustavat kakkoskotejaan yllättävän usein kakkoslaadulla. Vaikka osa kesämökeistä onkin luksushotellin tasoa, useimmiten mökeille kannetaan kalusteita ja tavaroita, jotka ikänsä ja kuntonsa puolesta heitettäisiin normaalioloissa pois. Kakkoslaatu on iso ongelma etenkin vuodevaatteiden osalta, sillä lomalla peiton ja patjan välissä vietetään paljon aikaa. Jos uni ei maistu, lomalainen ei rentoudu.

Kesämökillä lomaillessa halutaan nukkua pitkään ja hartaasti. Jos kuitenkin aamulla selkä on jumissa, nenä tukossa ja silmät ummessa rähmästä, vika saattaa olla vuodevaatteissa eikä esimerkiksi siitepölyallergiassa. Kosteassa mökissä homehtunut, kuopalle nukuttu patja ei välttämättä takaa parhaita mahdollisia unia.

Kotioloissa tyynyn käyttöikä on vuosi, täkin kolme ja petauspatjan viisi vuotta. Mökin vuodevaatteita käytetään kuitenkin useimmiten niin vähän, että ne eivät pääse kulumaan käyttökelvottomiksi yhtä nopeasti. Avain mökkipatjan pitkään ikään ja hyvään kuntoon on sen sijaan hyvässä hoidossa ja hygieniassa.

Muista huoltaa petivaatteita: mökin vintillä säilytettäviä täkkejä ja tyynyjä pitää pestä, tuulettaa ja kuivattaa hyvin, tai ne voivat olla vaihtokunnossa jo yhden talven jälkeen.

Mökille hankitaan yleispatjoja

Paras mahdollinen patja tehdään nukkujan oman vartalon mukaan. Mökille ostetaan kuitenkin useimmiten yleismallin patjoja, jotka sopivat mahdollisimman monenlaisille nukkujille. Patjan materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä paras valinta mökkioloihin ovat kosteutta kestävät, helposti kuivuvat materiaalit.

Jos patjoja säilytetään mökillä ympäri vuoden, homehtumista voi estää nostamalla patjat talven ajaksi pystyyn esimerkiksi sängynpäätyä vasten, jolloin ilma pääsee kiertämään kunnolla. Patjan alle voidaan myös laittaa ventilaatioverkko, joka antaa myös patjan alusen tuulettua.

Jos kakkoskoti kulkee vedessä tai pyörillä, vuodevaatteiden valintaan on syytä kiinnittää entistä tarkempaa huomiota. Veneeseen tai asuntoautoon ei voi viedä täkkejä ja tyynyjä kotoa, sillä moottorikäyttöisessä asumuksessa niiden tulee olla liekinkestäviä. Soveltuvuudesta erikoisolosuhteisiin kertoo pieni ruorinkuva vuodevaatteiden pesuohjelapussa.

Veneen tai asuntoauton patjat poikkeavat myös mitoiltaan tavallisista vuodevaatteista, sillä niiden täytyy olla erikoismitoitettuja ahtaisiin tiloihin. Lisäpehmeyttä usein ohuisiin patjoihin saa esimerkiksi ylimääräisellä petauspatjalla.

MTV3

Kuvat: Colourbor

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.