Outo yksityiskohta herätti poliisin epäilyksen Ullanlinnan murha-asunnossa: "Jäi olo, että tässä voisi olla jotain hämärää"

Ullanlinnan henkirikoksen pääkäsittely alkoi käräjäoikeudessa 1:55
Ullanlinnan murhasta syytetty peitti kasvonsa, kun oikeudenkäynnit alkoivat marraskuussa.

Ullanlinnan murhauhrin katoamista käsitelleille poliiseille jäi mieleen syytetyn rauhallisuus tämän kertoessa vaimostaan. Epäilyksen siemen jäi itämään myös miehen kuulemisesta. 

Psykiatrina toiminutta miehestä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa vaimonsa murhasta viime vuoden joulukuussa.

Murhasta syytetty mies teki vaimostaan katoamisilmoituksen poliisille. Katoamisilmoituksen vastaanottanut vanhempi konstaapeli kertoi käräjäoikeudessa, että kiinnitti huomiota miehen tapaan kertoa katomaisesta.

– Hyvin rauhallisesti, tilanteeseen nähden ylirauhalliseen tyyliin, poliisimies kuvailee miehen tapaa käyttäytyä.

Hänestä miehen vastaukset olivat hyvin tarkkoja, ikään kuin ennakkoon mietittyjä. Poliisimies kertoo yllättyneensä miehen rauhallisen olemuksen vuoksi siitä, että tämä tuli ilmoittamaan katoamisesta. 

– Piti kysyä, anteeksi, mitä sanoit, hän kuvaili tuntemuksiaan.

Poliisi: Mies koki olonsa vaikeaksi uhrin veljen kanssa

Sittemmin murhasyytteen saanut mies oli kuvaillut poliisille naisen sanoneen rakastavansa häntä ja lähteneen töihin ilman kännykkää. Mies oli kertonut kiinnittäneensä tähän huomiota, ja myöhemmin työpaikalle soitettaessa selvinneen, ettei tämä ollut koskaan saapunut sinne.

Miehen rauhallisuus korostui entisestään, kun poliisiasemalle saapui kadonneeksi ilmoitetun naisen veli, joka oli kiihtyneessä tilassa ja vaati poliisia hankkimaan alueen valvontakameratallenteet ja tarkistamaan pakkokeinot.

Poliisille tuli käsitys, ettei mies halunnut veljeä mukaansa huoneeseen, vaan koki tilanteen vaikeaksi. Hän vaikutti huojentuneelta, kun sai aluksi kertoa poliisille asiasta yksin. Veljen tultua samaan tilaan, koki poliisi, että mies jäi paikalle vastentahtoisesti.

Kuulusteluissa poliisi oli kertonut, ettei miehen kuulusteluissa kuitenkaan tullut mitään vaikutelmaa siitä, että mies olisi sekaantunut tapahtumiin.

Kadonnut matto ja veritahra

Toinen poliisi kertoo vierailleensa asunnossa katoamisilmoituksen teon jälkeen. Hän kävi eteisen lisäksi hieman syvemmällä asunnossa, kuten olohuoneessa. 

Poliisimies oli ensin tavannut kadonneeksi ilmoitetun naisen läheisiä asunnon lähistöllä. He kertoivat käyneensä jo asunnolla etsimässä merkkejä kadonneesta naisesta. Yksi heistä kertoi huomanneensa, että asunnosta puuttui isomman puoleinen matto, ja yksi kertoi havainneensa eräässä ovenkarmissa verta.

Nuorempi konstaapeli oli tämän jälkeen vieraillut itse asunnolla kuulemassa miestä. Hän keskusteli tämän kanssa eteisessä katoamiseen liittyen ja kysyi tältä myös verihavainnoista ja puuttuvasta matosta.

Veren mies epäili liittyneen muuttolaatikoiden kantamiseen. Poliisimies ei itse verta havainnut. Suuresta kadonneesta matosta kysyttäessä mies johdatti poliisit parisängyn luo, jonka alla matto oli ollut. Mies oli kertonut, että nainen on siirtänyt sen jonnekin.

Mies ei halunnut asuntoa tutkittavan illalla

Poliisi oli tiedustellut yleisjohtajalta, onko asuntoa mahdollista tutkia poliisilain nojalla. Tätä ei katsottu mahdolliseksi. Poliisi kysyi mieheltä, voisiko asuntoa tutkia hänen luvallaan naisen löytymiseen johtavien merkkien löytämiseksi.

Mies oli poliisin mukaan ollut asiassa "vaikeana" ja vedonnut pitkän päivän jälkeiseen väsymykseen. Erityisen haluton hän oli antaa poliisin tutkia lastenhuonetta lasten yksityisyyden vuoksi, ja ehdotti tutkimista seuraavana aamuna. 

Asunnosta poistuessa poliisi kävi miehen kanssa läpi pyörä- ja kellarivarastot.

Poliisi piti yöllä asuntoa silmällä

Mies oli poliisin havaintojen mukaan hyvin rauhallinen ja puhui johdonmukaisesti. Hänellä oli poliisin mukaan niin sanotusti sana hallussa. Hieman kummallisena poliisi piti sitä, että hän osasi kuvailla kadoksissa olleen naisen käyttämät vaatteet merkkiä myöten.

Tapaus jäi poliisin mieleen, ja yövuorossa ollut poliisi ajoi yön aikana useamman kerran asunnon ohitse. Mitään epätavallista ei tässä kuitenkaan havaittu.

– Meille jäi siitä puuttuvasta matosta sellainen olo, että tässä voisi olla jotain hämärää, poliisi totesi oikeudessa.

Psykiatrimiehen syytetään murhanneensa vaimonsa 15.–16. joulukuuta viime vuonna mustasukkaisuuden vuoksi Helsingin Ullanlinnassa. Mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman, mutta syyte kiistetään. Mies jäi kiinni, kun hän siirsi naisen paketoitua ruumista autoonsa asunnon edustalla.

MTV:n rikostoimittajat: Ullanlinnan murhasta syytetyn suunnitelmat 10:18
Rikospaikka-ohjelmassa ihmeteltiin Ullanlinnan murhaoikeudenkäynnin materiaalin laajaa salaamista.

Lue myös:

    Uusimmat