Oulussa vapaaehtoiset jäljittäneet jo kymmeniä varastettuja polkupyöriä – "Halaus minkä sieltä sai, innostaa entistä enemmän"

Ilkka Pulkkisen perustama vapaaehtoisryhmä etsii varastettuja polkupyöriä Oulussa 2:32

Reilu kuukauden toiminnassa ollut ryhmä etsii varastettuja polkupyöriä Oulussa, ja pyrkii palauttamaan niitä takaisin oikeille omistajille mahdollisimman isolla prosentilla.

Toiminta sai alkunsa varastetusta polkupyörästä, vapaehtoisvoimin toimivan Bike's Patrullen -ryhmän perustaja Ilkka Pulkkinen kertoo MTV Uutisille.

– Oulun Kärpissä pelaa jääkiekkoa yksi ukrainalainen pelaaja, ja hänelle saatiin sponsoripyörä. Kaksi viikkoa sen jälkeen se varastettiin. Sanoin hänelle että ei Oulu niin iso paikka ole, ettenkö mä sitä polkupyörää löydä. Se löytyi muutamassa tunnissa.

Sponsoripyörän lisäksi löytyi myös neljä muuta varastettua pyörää, mikä innosti ryhmän perustamiseen, Pulkkinen kertoo.

– Olen saanut tähän ympärille 15 aikuista, 13 ukkoa ja 2 emäntää, ja päivystämme perjantaista sunnuntai-iltaan.

Ryhmä ilmoittaa löytämistään pyöristä Stolen bikes Oulu Facebook-ryhmässä ja kuljettaa pyörät omaan välivarastoon.

– Toki meidän on ensin tarkistettava sataprosenttisesti se, että pyörä on varastettu.

Ryhmä tarkastaa pyörästä muun muassa runkonumeron, ja tekee yhteistyötä poliisin ja vartiointiliikkeiden kanssa.

Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Jan Sormunen pitää erittäin hyvänä sitä, että ihmiset reagoivat polkupyörävarkauksiin, mutta muistuttaa lain noudattamisesta.

– Laissa säädetään toimintavelvollisuudesta, eli siitä että poliisi selvittää rikoksia ja meillä on täten toimivaltuudet puuttua näihin asioihin.

– Ja toki pakkokeinolaissa säädetään itseavusta, mikä koskee anastetun omaisuuden laillista omistajaa, niin hänellähän on lakisääteiset mahdollisuudet ottaa omistamansa omaisuus takaisin, jos sellaista löytää. Ryhmän tarkoitusperä on varmasti hyvä, mutta on hyvin tärkeää, että mennään lain pelisääntöjen mukaan, Sormunen sanoo.

Positiivista palautetta

Viime viikonloppuna ryhmä teki niin sanotun rynnäkön, eli kiersi ihmisten vinkkaamia pyörävarastoja, joista saattaisi löytyä varastettuja pyöriä.

– Löydettiin 68 polkupyörää, jotka otettiin meidän välivarastoon, Pulkkinen sanoo.

– Niistä 36 löysi takaisin omille omistajille. Lisäksi jouduimme jättämään noin 100 polkupyörää kentälle, joista emme olleet ihan varmoja, että ne ovat varastettuja.

Pulkkisen mukaan Oulussa ihmetellään hirveän paljon sitä, että joku on älynnyt ruveta tekemään tällaista.

– Palaute mitä saadaan on tosi positiivista, ja pakko sanoa se, että kun toissa päivänä palautin kymmenvuotiaalle tytölle fillarin, mikä oli heinäkuussa varastettu, niin kyllä se halaus minkä sieltä sai, innostaa entistä enemmän tekemään tätä työtä.

Pulkkinen neuvoo lukitsemaan pyöränsä kunnolla.

– Ostakaa kunnon lukko, ja kiinnittäkää fillari aina rungosta johonkin kiinteään paikkaan.

Myös Sormunen kehotaa lukitsemaan pyörän kiinteään rakenteeseen ja hankkimaan esimerkiksi hyvän hälytinlukon.

– Hyvä ja laadukas lukko osaltaan estää tai vaikeuttaa pyörän anastusta.Markkinoilla on hyviä hälytinlukkoja, eli mikäli lukko rikotaan niin siinä oleva sireeni alkaa huutamaan, mikä on omiaan herättämään muiden ihmisten huomiota.

Lue myös:

    Uusimmat