Oulussa otettiin lähtölaukaus kohti vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkia – "Meillä on luovaa hulluutta ja intoa!"

6:45
Oulussa odotetaan kuumeisesti vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkivuotta.

Oulussa odotetaan kuumeisesti vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkivuotta.

Vaikka vuoteen 2026 on vielä hetki aikaa, otettiin kaupungissa jo lähtölaukaus teemavuoden kunniaksi.

Viime viikonlopun aikana Oulussa järjestetyn kesäfestivaali Qstockin yhteydessä nähtiin 2026-teemaista ohjelmaa Oulu2026-puiston ja 2026-nimikkolavan myötä.

Oulun Kuusisaareen avatussa Oulu2026-puistossa pääsi tutustumaan paikalliskulttuulttuuriin, musiikkiin ja pohjolan ruokamakuihin. Paikalla pääsi tutustumaan myös katutaiteeseen tai tanssimaan perinnetansseja. Puolestaan Qstock-festareilla teemalavalla esiintyi pienempiä oululaisia artisteja.

2026-vuoden ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo, että pääasiallinen painopiste on vuosissa 2025–2026, mutta teemaan liittyviä projekteja käynnistyy jo nyt. Kulttuuripääkaupunkinimityksellä on tarkoitus elävöittää kaupungin tai alueen kulttuurielämää ja lisätä vetovoimaa.

– Oulu on sellainen kaupunki, että meillä on tosi hyvät pohjat taiteessa ja kulttuurissa, mutta kulttuuripääkaupunkinimitys tuo meidän pohjoisen kulttuurin ihan toiselle tasolle. Lisäksi täytyy olla uskottava kulttuuritekijöiden joukko, Forsblom kertoo.

– Olen aina ollut tosi ylpeä Oulusta, että meillä on luovaa hulluutta, intoa, mutta myös taitoa ja osaamista. Niistä aineksista syntyy minun mielestäni todella omaleimaista, persoonallista kulttuurin tekemistä.

Kasvaako matkailu?

Oulu toivoo nimityksen myötä myös kasvavaa matkailua ja lisää mahdollisuuksia luovien alojen tekijöille.

– Nuoret osaajat – luovien alojen tekijät – voisivat jäädä Ouluun opintojen jälkeen, eli kaikkien ei tarvitse matkustaa etelään tai muualle Eurooppaan, vaan Oulu voisi oikeasti tarjota taide ja kulttuurialalle työpaikkoja ja uusia mahdollisuuksia, Forsblom pohtii.

MTV Uutiset haastatteli Qstockin 2026-lavalla esiintyneen Moskah-oululaisbändin kitaristia. Hän toivoo, että kulttuuripääkaupunkinimitys tuo lisää paikkoja tehdä musiikkia.

– Musaskene on tosi rikasta, mutta täällä ei ehkä ole tarpeeksi paikkoja, missä sitä vois tehdä, elikkä aika paljon on muusikkojen omissa käsissä se, Eerik Mehtälä miettii.

Oulu tulee olemaan kolmas Euroopan kulttuuripääkaupunki Suomessa. Aiemmin Helsinki ja Turku ovat toimineet kulttuuripääkaupunkeina.

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 alkaen ja niitä rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Katso yllä olevalta videolta tunnelmia tulevasta kulttuuripääkaupungista! MTV Uutisten toimittaja Carlos Sunila kysyi oululaisilta, mikä on parasta kulttuuria, jota kaupunki tarjoaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja