Mainos

Oulun seksuaalirikoksista epäillyn miehen luovutus Suomeen on Saksan viranomaisten käsissä: "Ainahan sellainen mahdollisuus on olemassa, että päätetään olla luovuttamatta"

1:33
KRP:n rikosylikomisario arvioi, että Oulun epäillyn seksuaalirikokset ovat vasta "jäävuoren huippu".

Saksassa kiinni otetun, Oulun seksuaalirikoksesta epäillyn miehen luovutus Suomeen on tällä hetkellä Saksan viranomaisten käsissä.

25-vuotias mies otettiin kiinni Saksassa Saarbückenin kaupungissa viime viikolla. Oulun poliisi oli aiemmin tehnyt miehestä eurooppalaisen pidätysmääräyksen.

Nyt Saksan viranomaiset päättävät siitä, luovutetaanko mies Suomeen. Suomessa luovutusprosessin käytännön järjestelyistä vastaa Keskusrikospoliisi.

– Prosessi etenee niin, että Saksan viranomainen tarkistaa, täyttääkö Suomessa tehty eurooppalainen pidätysmääräys luovutusehdot ja tekee sitten päätöksen luovuttamisesta, KRP:n rikoskomisario Ritva Santtila kertoo.

Luovutusprosessi kestää kahdesta neljään viikkoa

Santtila ei ota kantaa siihen, missä vaiheessa epäillyn luovutusprosessi tällä hetkellä on. Hän arvioi kuitenkin yleisesti, että luovuttamisessa kestää keskimäärin kahdesta viikosta kuukauteen.

Prosessin pituuteen vaikuttaa muun muassa se, miten luovutettavaksi esitetty henkilö itse suhtautuu luovutukseen.

– Jos henkilö ei vastusta luovuttamista, prosessi on nopeampi, Santtila sanoo.

– Jos hän vastustaa, se tarkoittaa ainoastaan sitä, että prosessi venyy hetkisen pidemmäksi. Ei siinä ole sen kummempaa, hän jatkaa.

"En jaksa uskoa siihen"

Jos henkilö päätetään luovuttaa Suomeen, vastaa KRP myös miehen noutamisesta Saksasta.

On kuitenkin olemassa mahdollisuus, että Saksassa kieltäydytään luovuttamasta miestä Suomeen.

– Ainahan sellainen mahdollisuus on, että päätetään olla luovuttamatta. Tässä kohtaa en kuitenkaan jaksa uskoa siihen, että näin kävisi, Santtila sanoo.

Luovuttamisesta voitaisiin kieltäytyä esimerkiksi siinä tapauksessa, että henkilö olisi alle 15-vuotias tai Saksan kansalainen. Tällaisia EU-maiden kesken sovittuja, niin sanottuja ehdottomia kieltäytymisperusteita ei luovutukselle Santtilan mukaan vaikuttaisi olevan.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut miehen poissaolevana todennäköisin syin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta epäiltynä. 

Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet yli 10-vuotiaaseen tyttöön Oulussa. Myös seitsemää muuta ulkomaalaistaustaista miestä epäillään samaan lapseen kohdistuneista rikoksista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja