Oudoin jouluperinne ikinä? Kakkaava halko on aattoillan hitti

Maailmaan mahtuu toinen toistaan erikoisempia ruokaan liittyviä jouluperinteitä. Yksi oudoimmista lienee katalonialainen jouluhalko.

Kataloniasta muuallekin Espanjaan levinnyt jouluperinne Tió de Nadal on vertaansa vailla. Tió de Nadal on jouluhalko, joka katalaanien mytologian mukaan tuo joulunaikaan pieniä lahjoja – isommat lahjat tulevat loppiaisena kolmelta viisaalta mieheltä. Alun perin Tió de Nadal oli pelkkä tavallinen halko, mutta nykyään sille maalataan yleensä silmät ja suu sekä lisätään nenä, hattu ja kaksi tikkujalkaa.

Kuulostaa vielä melko normaalilta, mutta perinne ei suinkaan lopu tähän. Tió de Nadal laitetaan esille 8. joulukuuta, jolloin katolisessa kirkossa juhlistetaan Neitsyt Marian sikiämistä. Tästä eteenpäin aina jouluun asti Tió de Nadalia "syötetään" joka ilta ja halko pidetään lämpimänä pienen peiton avulla, jotta talven kylmyys ei nujerra sitä.

Jouluaattona onkin sitten h-hetken aika. Halko asetetaan takan eteen ja sitä ruvetaan hakkaamaan kepeillä vuorotellen koko perheen voimin. Samalla halkoa käsketään laulamalla kirjaimellisesti ulostamaan herkkuja. Tämän jälkeen peiton alta paljastuu lahjoja, jotka ovat yleensä pientä purtavaa. Perinteellä onkin myös toinen nimi: Caga tió eli suomeksi kakkahalko. Näin kakkahalkoa hakataan perinteisesti kepeillä espanjalaisessa perheessä:

Perinteinen halkolaulu menee näin:

Caga tió (kakkaa halko),
caga turró, avellanes i mató, (kakkaa turróneita, pähkinöitä ja juustoa)
si no cagues bé (jos et kakkaa hyvin)
et daré un cop de bastó. (annan sulle keppiä)
Caga tió! (kakkaa halko!)

Katalonialaisten outo huumori

Nippelitietona kerrottakoon, että katalonialaisessa jouluasetelmassa esiintyy myös toinen kummallinen jouluhahmo, caganer. Kyseessä on housut kintuissa kyykyssä ulostava keramiikkahahmo, joka kuuluu vahvana osana katalonialaiseen jouluasetelmaan. Se on yhtä tärkeässä osassa jouluseimiasetelmassa kuin Jeesus-lapsi, Joosef ja Mariakin.

Monet espanjalaiset keräilevät caganereita, sillä niitä on saatavilla monenlaisina eri versioina. Caganereja myyvän nettisivun tämän vuoden suurin hitti näyttäisi olevan kakkaava Paavi Francis. Top kolmoseen nousevat myös kakkaava joulupukki sekä Star Wars- hahmo Yoda.

Mitä ihmettä tällainen hahmo sitten tekee jouluasetelmassa? Perinnehahmojen sanotaan muun muassa symboloivan suuren pyhän ja inhimillisyyden vastakkainasettelua. Tai sitten kyse on vain erittäin oudosta huumorintajusta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat