Mainos

Oscar-palkinnot on jaettu

Elokuva-alan suurinta, kalleinta ja odotetuinta juhlaa, Oscar-gaalaa vietettiin viime yönä Suomen aikaa Hollywoodin Kodak-teatterissa.

Oscar-palkinnoilla mitaten menestynein elokuva oli Slummien miljonääri. Kymmenen Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva sai lopulta peräti kahdeksan pystiä. Slummien miljonääri toi palkinnon brittiohjaaja Danny Boylelle. Se voitti myös parhaan elokuvan palkinnon. Oscar-patsas irtosi myös parhaasta musiikista, parhaasta laulusta, parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta, parhaasta kuvauksesta, parhaasta leikkauksesta ja parhaasta äänimiksauksesta.

Elokuvan tarinaa kuvaillaan järkyttäväksi mutta lämminhenkiseksi ryysyistä rikkauksiin -kertomukseksi. Slummien miljonääri on tätä ennen saanut muun muassa neljä Kultaista maapalloa.

Ennakkoon eniten ehdokkuuksia kerännyt Benjamin Buttonin uskomaton elämä sai sen sijaan tyytyä vain kolmeen palkintoon. Se voitti Oscarit parhaasta maskeerauksesta, parhaasta lavastuksesta sekä parhaista visuaalisista efekteistä.

Yön ritari -filmi keräsi puolestaan kaksi Oscaria. Vuosi sitten kuollut australialaisnäyttelijä Heath Ledger sai postuumisti parhaan miessivuosa-Oscarin roolistaan Jokeri. Elokuvan toinen Oscar-palkinto tuli parhaasta äänileikkauksesta.

Heath Ledger kuoli unilääkkeiden tahattomaan yliannostukseen 28-vuotiaana viime vuoden tammikuussa. Ledgerin puolesta kiitospuheen gaalassa piti hänen perheensä. Ledgerin pysti luovutetaan aikanaan miehen tyttärelle Matilda Ledgerille, kun hän täyttää 18 vuotta. Tytär on nyt kolmivuotias.

Aiemmin Oscarin on voittanut vain yksi palkitsemishetkellä edesmennyt näyttelijä, 1970-luvun lopulla palkittu Peter Finch.

Myös elokuva Milk keräsi kaksi Oscaria. Näyttelijä Sean Pennille ojennettiin pysti parhaasta miespääosasta. Pennille Oscar on jo toinen, ja ehdokkaana hän on lisäksi ollut kolmesti. Dustin Lance Black sai palkinnon Milk -elokuvan parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

Parhaan naisnäyttelijän Oscarin sai Kate Winslet elokuvasta The Reader. Brittiläisellä Winsletillä oli vastassaan kovia nimiä, muun muassa Meryl Streep ja Angelina Jolie. 33-vuotias Winslet on aiemmin ollut Oscar-ehdokkaana peräti viidesti.

Parhaasta naissivuosasta palkittiin Penèlope Cruz elokuvasta Vicky Cristina Barcelona. Madridissa syntynyt 34-vuotias Cruz on ensimmäinen Oscarilla palkittu espanjalaisnäyttelijätär. Kaksi vuotta sitten Cruz oli ehdolla naispääosa-Oscarin saajaksi roolityöstään elokuvassa Volver.

Ulkomaisen elokuvan Oscarin sai japanilaisen Yojiro Takitan filmi Departures palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla.

Elokuva kertoo työttömäksi joutuvasta sellististä, joka palaa kotikaupunkiinsa. Sekaannusten takia hän huomaa pian olevansa ryhmässä, joka valmistelee vainajia polttohautausta varten. Jo aiemmin elokuva on voittanut useita palkintoja filmifestivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Elämäntyöstään palkinnon sai pitkän linjan komedianäyttelijä Jerry Lewis. Lewis ei ole vuosikymmenten mittaisesta urastaan huolimatta aiemmin voittanut Oscaria.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakoi Oscar-palkinnot nyt 81:nnen kerran. Voittaja valittiin kaikkiaan 24 sarjassa.

Katso Minna Karilan juttu (Huomenta Suomen uutiset 23.2.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.