Kaikki tupakointi vankiloiden sisätiloissa kielletään, jopa 80 prosenttia vangeista tupakoi: "Tätä ei varmasti vastaanoteta positiivisesti"

Tupakointi vankiloiden sisätiloissa kielletään 4. syyskuuta alkaen. Samalla suljetuissa vankiloissa kielletään tupakkatuotteiden hallussapito.

Uudistus mahdollistaa vankien ja tutkintavankien tupakoinnin ainoastaan ulkoilun aikana.

Kiellot koskevat sekä savukkeita että sähkötupakkaa. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan tupakkatuotteita säilytetään vankiloissa erillisissä tiloissa, josta ne annetaan vangeille ulkoiluun siirryttäessä. Suljetuissa vankiloissa tupakointi on mahdollista ulkoilun yhteydessä.

– Tupakointikiellon voimaantulo on iso muutos vangeille, eikä sitä varmasti vastaanoteta kaikkialla positiivisesti. Arvioidemme mukaan noin 80 prosenttia Suomen vangeista tupakoi, joten sisällä tupakoinnin kieltäminen vaatii myös vankiloiden henkilökunnalta uusien toimintatapojen opettelua esimerkiksi tupakkatuotteiden säilytyksen, ulkoilujen järjestämisen ja vangeille tarjottavan tuen muodossa – kyseessä on varsin iso palapeli, yksikönpäällikkö Pekka Keskinen kertoo Risen tiedotteessa.

Vankiloiden seuraavana haasteena on tarjota tukea vankien vieroittautumiseen tupakasta. Tähän varataan 40 henkilötyövuotta lisäresursseja.

Rikosseuraamuslaitos kustantaa vangeille nikotiinikorvaustuotteita, kuten nikotiinilaastareita mahdollisiin vieroitusoireisiinsa. Vanki voi saada korvaustuotteita kahden kuukauden ajan, mikä perustuu käypä hoito -suositukseen. Vangit voivat myös ostaa nikotiinikorvaustuotteita kanttiinista.

Tupakoinnin vähentämisellä on myönteisiä vaikutuksia tupakoivien vankien sekä myös muiden vankilassa olevien terveydelle, Rise arvioi.

– Vankilat ovat olleet todennäköisesti viimeisiä työpaikkoja Suomessa, joissa henkilökunta on altistunut tahtomattaan tupakansavulle. Tupakointikiellolla on tarkoitus suojella kaikkia vankilassa olevia henkilöitä tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta – sekä vankeja että Rikosseuraamuslaitoksen henkilökuntaa, Keskinen sanoo.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat