Mainos

Osaatko pitää salaisuuden? Työ ja terveys saattavat kärsiä

Osaatko pitää salaisuuden? Kannattaako se edes?

Tuore tutkimus on tullut siihen tulokseen, että salaisuuksien pitäminen voi vahingoittaa niin terveyttäsi kuin uraasikin.

Kolumbian yliopiston tutkijat teettivät kaksi kyselyä, joissa otettiin selvää yleisimmistä salaisuuksista ja selvitettiin niiden seurauksia ihmisen hyvinvoinnille. Salaisuuskysely tehtiin 2000 ihmiselle, ja lisäkysely 600 ihmiselle.

Tutkimuksesta selvisi, että salaisuuksien pitäminen itsellään saattaa vaikuta jopa työkykyisyyteen.

Tutkijoille selvisi, että 96 prosentilla osallistujista oli salaisuus pidettävänään. Yleisiä salaisuuksia olivat henkinen uskottomuus, seksuaalinen käytös ja romanttiset ajatukset muusta kuin omasta kumppanista.

Osallistujilta kysyttiin, kuinka usein heidän oli täytynyt peitellä salaisuuttaan kuluneen kuukauden aikana ja kuinka usein he ajattelivat salaisuuttaan silloin, kun sitä ei tarvinnut peitellä, kuten kassajonossa.

Tulokset osoittivat, että ihmiset ajattelivat tarpeettomasti salaisuuttaan kaksi kertaa enemmän kuin tositilanteissa. Näissä tarpeettomissa tilanteissa vastaajat myös kokivat tekevänsä hallaa hyvinvoinnilleen ahdistumalla ja saaden itsensä epäilemään omaa luotettavuuttaan.

Tutkimusta johtanut Michael Slepian toteaa ihmisten odottavan, että silloin tällöin salaisuus pitää salata, mutta sen jälkeen voi jatkaa eteenpäin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

– Ihmiset eivät oleta, että heidän salaisuutensa tupsahtavat päähän silloin, kun se on epäolennaista käsillä olevaan tehtävään tai tilanteeseen nähden. Tämä tuntuisi olevan todellinen huono puoli salaisuuksien pitämisessä toisilta.

Toinen tutkimuksen johtajista, Malia Mason, toteaa. että salaisuudet voivat viedä osansa keskittymiskyvystä, ja se saattaa vaikuttaa hyvinvoinnin lisäksi myös työelämään. Salaisuuksien ajatteleminen saattaa nimittäin viedä huomiota pois käsillä olevasta työtehtävästä.

Yleisimpien salaisuuksien joukkoon kuuluivat muun muassa tehty abortti, valehteleminen, varastelu addiktiot ja traumaattiset kokemukset.

Lähde: Independent

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.