Mainos

Osa risteilyvarustamoista rajoittaa tuontiviinan määrää

Ainakin kolme varustamoa rajoittaa Virosta tuotavien tuliaisviinojen määrää toukokuusta lähtien. Varustamojen pelkona on viinarallin karkaaminen käsistä Viron EU-jäsenyyden myötä.

Ainakin kolme varustamoa alkaa rajoittaa Virosta tuotavien tuliaisviinojen määrää ensi toukokuusta lähtien.

Varustamot pelkäävät, että viinaralli karkaa muutoin käsistä Viron EU-jäsenyyden myötä. Kyse on paitsi matkustusturvallisuudesta ja - mukavuudesta myös ennen kaikkea bisneksestä. Kun matkatavaroiden määrää laivaan astuttaessa rajoitetaan, saadaan tuliaisviinaksien ostajat laivojen omiin kauppoihin.

Nopeat alukset tulevat liikenteeseen parin kuukauden sisällä, jos vain säät sen sallivat. Purjehduskauden alkua vilkastuttaa se, että samaan aikaan Virosta tulee EU:n jäsen ja maa, josta voi Suomeen tuoda Saksan malliin alkoholia. Varustamot valmistautuvat tilanteeseen omilla säädöksillään.

- Ollaan suunniteltu että matkatavarasta, joka painaa yli 20 kg ruvetaan perimään maksua ja se on sitten tällainen progressiivinen maksu. Jos se sitten ylittyy enemmän ja enemmän, niin sitä maksuakin tulee sitten lisää ja lisää, sanoo Linda Linen hallituksen puheenjohtaja Andres Gross.

Linda Line ei ole neuvotellut asiasta muiden varustamojen kanssa. Vaikka yhteisistä pelisäännöistä ei ole sovittu, ovat ainakin Nordic JetLine ja Tallink päätyneet samantyyppiseen ratkaisuun. Tallink ottaa rajoitukset voimaan myös muilla kuin nopeilla reiteillä.

- Ajatus kulkee sitä luokkaa, että perinteinen matkatavaramäärä voisi olla sama kuin lentoliikenteessä, 20 kiloa, ja sen lisäksi sitten saa tuoda esimerkiksi kärryllisen olutta, kertoo Keijo Mehtonen.

Rajoituksia perustellaan meriturvallisuudella ja matkustusmukavuudella. Kyse on myös kilpailutilanteesta, jossa laivojen omia myymälöitä halutaan tukea. Niistä saa ostaa alkoholia ilman rajoituksia.

Kaikki yhtiöt myöntävät kilpailutilanteen tuomat paineet, toimiin ei kaikkialla ole vielä ryhdytty.

- Tässä vaiheessa kun EU:n laajentuminen aiheuttaa tuontirajoitusten poistamista niin me emme ole itse keksimässä nyt uusia rajoituksia, sanoo viestintäjohtaja Tuomas Nylund Silja Linesta.

Rajoituksia tai ei, laivayhtiöillä alkaa olla paineita nostaa itse risteilylippujen hintoja.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.