Osa Naantalin kaupunginvaltuutetuista katsoo, että Junnilan pitäisi erota – "Valtuuston puheenjohtajahan ei edusta vain itseään"

"Olisi pitänyt erota puheenjohtajan paikalta samalla kun erosi elinkeinoministerin tehtävästä."

Naantalin kaupunginvaltuustossa tehtiin maanantaina aloite valtuuston puheenjohtajan Vilhelm Junnilan (ps.) luottamuksen selvittämiseksi.

Junnila erosi kesäkuussa elinkeinoministerin tehtävästä äärioikeistokytköksistään nousseen kohun jälkeen.

Valtuustoaloitteen teki kaupunginvaltuutettu Juha Haapakoski (kok.). Yhdentoista valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa todetaan, että Junnilan olisi ministerin tehtävästä erotessaan pitänyt erota myös Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävästä.

– Valtuuston puheenjohtajahan ei edusta vain itseään, vaan on koko kaupungin keulakuva arvoineen ja puheineen, ja hänen tulee nauttia valtuuston varauksetonta luottamusta koko vaalikauden ajan, aloitteessa kirjoitetaan.

– Siksi pitää ymmärtää, että samat syyt, jotka johtivat eroon ministerin tehtävistä, samat syyt vaikeuttavat merkittävästi toimia Naantalin parhaaksi – vaikka tahtoa kuinka olisi, aloitteessa todetaan.

"Todellista suuremmat meriitit"

loitteen allekirjoittajat kiinnittävät Junnilan äärioikeistokytkösten lisäksi huomiota hänen antamiinsa tietoihin koulutuksestaan ja yrittäjyydestään.

– Hän on antanut ymmärtää meriittiensä olevan todellista suuremmat. Sellainen on omiaan loukkaamaan opinnoissaan ansioituneita ja kovalla työllä kotimaassa tai kansainvälisillä kentillä menestyneitä yrittäjiä, aloitteessa kirjoitetaan.

Allekirjoittajien mukaan Junnilan muuttunut julkisuuskuva on aiheuttanut merkittävää mainehaittaa Naantalin kaupungille, minkä vuoksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston luottamus täytyy selvittää.

– Toivomme kaupunginhallitukselta ripeitä toimia aloitteen edellyttämien toimien toteuttamiseksi, aloitteessa toivotaan.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn jo syyskuun alussa?

Naantalin kaupungin hallintojohtajan Riitta Luotion mukaan asiassa edetään kuntalain mukaisesti.

– Seuraava askel on varmaan se, että kaupunginhallitus ottaa asian käsittelyyn ja asettaa tilapäisen valiokunnan selvittelemään tätä valtuuston puheenjohtajiston luottamusta, Luotio sanoi STT:lle.

Luotion mukaan on mahdollista, että asiaa käsitellään jo seuraavassa Naantalin kaupunginhallituksen kokouksessa syyskuun alussa. Tällöin valiokunnan asettaminen voitaisiin lyödä lukkoon kaupunginvaltuuston kokouksessa syyskuun puolivälissä.

Naantalin kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin maanantaina myös julkilausuma tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämiseksi. Julkilausumassa todetaan muun muassa, että syrjivä ja ihmisiä eriarvoiseksi luokitteleva ajattelu ei kuulu Naantalin kaupunginvaltuuston periaatteisiin.

– Valtuustotyöskentelyssä noudatamme nollatoleranssia rasismille. Irtisanoudumme kaikenlaisesta ääriajattelusta ja sitoudumme omassa työskentelyssämme aktiiviseen työhön rasismia vastaan, julkilausumassa kirjoitetaan.

Julkilausuman allekirjoittivat kaikki 43 valtuuston kokouksessa paikalla ollutta kaupunginvaltuutettua ja varavaltuutettua, puheenjohtaja Junnila mukaan luettuna. Julkilausuma ei johda mihinkään jatkotoimenpiteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat