Mainos

Ortodoksipappi Mitro Repo syyttää seurakuntaa irtisanomisensa riepottelusta mediassa

Ortodoksipappi Mitro Revon potkuja koskevan riitajutun käsittely alkoi tiistaina valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa.

Repo on nostanut Helsingin ortodoksista seurakuntaa vastaan kanteen irtisanomisestaan. Hän syyttää seurakuntaa työsopimuksensa perusteettomasta päättämisestä ja vaatii korvaukseksi kahden vuoden palkkaa vastaavan summan eli yhteensä yli 90 000 euroa.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanneuvosto päätti Revon työsopimuksen irtisanomisesta viime vuoden heinäkuussa. Irtisanomista perusteltiin sopimattomalla käytöksellä ja toistuvilla työntekoon liittyvillä ongelmilla.

Seurakunnan mukaan Repo käyttäytyi töissä epäasiallisesti työyhteisön jäseniä sekä seurakuntalaisia kohtaan. Revon asiaton käytös oli seurakunnan mukaan tahallista ja jatkuvaa, ja sen seurauksena useat seurakuntalaiset lopettivat käymisen Revon toimituksissa.

Seurakunnan mukaan Repo myös esitti "seksuaalissävytteisiä vihjailuja" sekä seurakunnan toimituksissa että niiden ulkopuolella.

– Seksuaalisväritteiset vihjailut ovat missä tahansa työyhteisössä sopimattomia, mutta erityisen paheksuttavaa tällainen käytös on ortodoksisen seurakunnan papilta, vieläpä kesken kirkollisten toimitusten, seurakunta toteaa.

Repo: Europarlamenttiehdokkuus potkujen oikea syy

Repo on kiistänyt seurakunnan syytökset. Repo toteaa lausumassaan käräjäoikeudelle, ettei hänen käyttäytymisensä ole voinut olla seurakuntalaisten mielestä tahallista ja jatkuvaa, koska seurakunta valitsi hänet papiksi kahdesti peräkkäin.

Repo myös sanoo, ettei ole saanut palautetta väitetystä epäasiallisesta käytöksestään työtovereiltaan tai esimiehiltään.

Revon mukaan irtisanomisen todellinen syy on se, että hän lähti ehdokkaaksi europarlamenttivaaleihin vuonna 2009. Hän syyttää seurakuntaa mustamaalaamisesta.

Revon mukaan seurakunta on myös "vääristellen tuonut massiivisesti julkisuuteen" irtisanomisen eri tiedotusvälineiden kautta.

– (Seurakunta) on rikkonut toistuvasti ja räikeästi kantajan yksityisyyden suojaa julkistamalla irtisanomisen ja sen vihjailevat ja toteennäyttämättömät syyt ja perusteet lehdistölle ja muille medioille, lausumassa sanotaan.

Seurakunta: Tilanne paheni varoituksen jälkeen

Repo vetoaa myös siihen, että hiippakunnan piispa ei ole ottanut häneltä pois pappisoikeuksia. Repo katsoo tämän tukevan sitä, että seurakunnan irtisanomisperusteet eivät pidä paikkaansa.

Revon mukaan myös hänen irtisanomisilmoituksestaan puuttui vaadittu hiippakunnan piispan suostumus. Seurakunta on kiistänyt Revon väitteen. Sen mukaan seurakunnanneuvoston päätökselle Revon irtisanomisesta oli haettu piispan suostumus etukäteen.

Seurakunta sanoo puuttuneensa Revon laiminlyönteihin monta kertaa, mutta toimenpiteillä ei ollut mitään vaikutusta. Revolle annettiin kirjallinen varoitus kesäkuussa 2015 ja toukokuussa 2016 Revon lähiesimies varoitti häntä "viimeisen kerran" jatkuvista laiminlyönneistä.

– Varoituksilla ei ollut Revon toimintaan mitään korjaavaa vaikutusta. Päinvastoin, niin sanotun viimeisen varoituksen jälkeen Revon toiminta muuttui entistä pahemmaksi. Hän muun muassa uhkaili kesken kirkollisen toimituksen "hänestä kannelleita" seurakuntalaisia ja työyhteisön jäseniä vakavilla vastatoimilla, seurakunta sanoo.

Repo kiistää uhkailleensa ketään. Hänen mukaansa varoitus tuli yllätyksenä eikä siinä esitetty selvitystä tai näyttöä väitetyistä tapahtumista. Repo sanoo, ettei saanut selvitystä myöhemminkään, vaikka oli sitä pyytänyt.

Jutun varsinainen käsittely pidetään maaliskuussa.

0:44

2:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.