Orpo tuohtui perussuomalaisille eduskunnassa: "EU-kriittisyydestä on siirrytty linjalle, jossa irtaudutaan länsimaisen demokratian perusperiaatteista"

Eduskunnan suuressa valiokunnassa päädyttiin perjantaina äänestämään EU:n budjettiin kytketystä oikeusvaltiomekanismista, kun perussuomalaiset esittivät siitä parlamentin ja jäsenmaiden välillä neuvotellun ratkaisun hylkäämistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo paheksui perussuomalaisten linjausta ja arvioi, että puolue on tehnyt ison linjanmuutoksen EU-poliittisessa linjassaan. EU-kriittisyydestä on siirrytty linjalle, jossa irtaudutaan länsimaisen demokratian perusperiaatteista, Orpo moitti.

–  Jos demokratiasta, sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista ei heidän mielestään ole väliä Euroopan unionissa, niin minusta silloin hyväksytään tie totalitarismiin, Orpo sanoi STT:lle.

Orpo muistutti, että Puola ja Unkari ovat toistuvasti syyllistyneet ihmisoikeusrikkomuksiin, sananvapauden rajoittamiseen, EU-varojen väärinkäyttöön ja yhteisten sääntöjen rikkomiseen.

–  On käsittämätöntä, että perussuomalaiset, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho mukaan lukien, tukevat avoimesti Unkarin ja Puolan oikeusvaltioperiaatteen loukkauksia, Orpo sanoi tiedotteessa aiemmin.

Hän piti perussuomalaisten linjaa erikoisena myös siltä kannalta, että sekä Puola että Unkari ovat EU:ssa suuria nettosaajia. Yleensä perussuomalaiset ovat suhtautuneet kriittisesti EU-rahan jakamiseen.

–  Ovatko he oikeasti valmiita jakamaan rahaa maille, jotka eivät pelaa yhteisten sääntöjen mukaan?

Puuttumista jäsenmaiden sisäisiin asioihin?

Neuvottelutuloksen hylkäämistä esitti suuressa valiokunnassa Jani Mäkelä (ps.) Olli Immosen (ps.) kannattamana. Mäkelä perusteli hylkäämistä sillä, että oikeusvaltiokulttuuri ei ole identtinen kaikissa 27 EU-maassa.

–  Sen yhtenäistäminen ei onnistu sitomalla EU-budjetista tulevia varoja oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Mäkelän mielestä EU-rahoituksen kytkeminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen on puuttumista jäsenvaltioiden sisäisiin asioihin. Mäkelä esitti, että sen sijaan on huomattavasti mielekkäämpää ja tehokkaampaa pyrkiä muuttamaan EU-tukien saamisen ehtoja.

Perussuomalaisten muutosehdotus äänestettiin nurin äänin 19–5.

"Toiminta ei ole hyväksyttävissä"

Perussuomalaisten toimintaa paheksui myös kansalaisjärjestö Eurooppalainen Suomi. Vastaehdotuksellaan perussuomalaiset asettuvat julkisesti Puolan ja Unkarin autoritääristen johtajien puolustajiksi ja murentavat pohjaa paitsi eurooppalaiselta myös suomalaiselta oikeusvaltioperiaatteelta, järjestö sanoi kannanotossaan.

–  Aina välillä tulee hetkiä, kun hyväksytyn rajoja koetellaan. Tällaisina hetkinä jonkun täytyy sanoa, että tämä ei käy. Ja minä sanon nyt ei. Perussuomalaisten toiminta suuressa valiokunnassa oikeusvaltiomekanismia vastaan ei ole hyväksyttävissä, tuomitsi järjestön puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto.

Lue myös:

    Uusimmat