Orpo Matti Nykäsen hautajaisista – "Tällä asialla ei saa politikoida yhtään"

Miksi Matti Nykäselle pitäisi järjestää valtiolliset hautajaiset ministeri Sampo Terho? 7:40
Sampo Terho on väläytellyt mäkihyppääjä ja viihdetaiteilija Matti Nykäselle valtiollisia hautajaisia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan kysymys mäkihyppääjä Matti Nykäselle mahdollisesti järjestettävistä valtiollisista hautajaisista täytyy miettiä tarkkaan.

Hän muistuttaa, että valtiollisia hautajaisia on entisten presidenttien ohella järjestetty vain muutamille henkilöille.

–  Hän on suomalaisten suuri sankari ja hänen urheilulliset ansionsa ovat täysin kiistattomat, mutta mitä tulee valtiollisiin hautajaisiin, niin tämä on asia, joka täytyy tosi tarkkaan miettiä, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

–  Matissa on, kuten tunnettua, myös toinen puoli, Orpo jatkoi.

Asiasta ei keskusteltu hallituksessa

Orpon mukaan mahdollisten valtiollisten hautajaisten järjestäminen Nykäselle on valtioneuvoston kanslian ja viime kädessä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) asia.

–  Pitää myös muistaa, että Matin poismenosta on vain hetki aikaa. Tällä asialla ei saa politikoida yhtään ja pitää kunnioittaa omaisten surua ja kuulla heidän näkemyksiään, Orpo sanoi.

Ministerin mukaan hallituksessa ei ole keskusteltu Nykäselle järjestettävistä valtiollisista hautajaisista lukuun ottamatta lyhyitä kahdenvälisiä keskusteluja.

–  Odotetaan nyt, että valtioneuvoston kanslia saa työnsä tehtyä ja tehdään sitten linjauksia pääministerin johdolla, koska hänelle tämä asia kuuluu ennen kaikkea.

"Omaisilta odotetaan tietoa"

Nykäsen leski Pia Nykänen kertoi MTV Uutisille, että hautajaisista on päätetty sen verran, että mäkikotka haudataan Jyväskylään.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) on kertonut aiemmin selvittävänsä sopivinta tapaa muistaa Nykästä.

–  Selvitys on siinä vaiheessa, että olen odottamassa tietoa Matin omaisilta, toivovatko he ylipäänsä (valtiollisia) hautajaisia. Jos eivät toivo, sittenhän asia on sillä käsitelty ja mietitään vain niitä muita muistamisen muotoja, Terho sanoi MTV:n Huomenta Suomessa. Hän on urheiluministerinä sitä mieltä, että Nykäselle voisi järjestää valtiolliset hautajaiset.

Terho sanoi STT:lle eduskunnassa, ettei hänellä ole Huomenta Suomen haastattelun lisäksi Nykäs-asiaan tällä hetkellä kommentoitavaa.

Uutista täydennetty 16.44.

Lue myös:

    Uusimmat