Oripäässä vauvansa tappaneella miehellä oli entuudestaan neljä lasta – ex-kumppani avautui piinallisesta liitosta: "En pitänyt häntä lapsirakkaana"

Nelikuisen tyttövauvansa taposta tuomittu 37-vuotias mies oli entuudestaan neljän lapsen isä. Entinen kumppani kertoi poliisikuulusteluissa karusta arjesta ex-miehensä kanssa. 

Mies oli tavannut surmaamansa tyttölapsen äidin vuonna 2018, mutta aiempina vuosina mies oli elänyt pitkässä avoliitossa toisen naisen kanssa.

Liitto entisen kumppanin, neljän yhteisen lapsen äidin kanssa päättyi vuonna 2015 peräti 14 vuoden yhteiselon jälkeen.

Esitutkinnasta ilmenee, että vauvasurmaa tutkivat poliisit olivat hyvin kiinnostuneita miehen perhesuhteista, lastenhoitotottumuksista, isyydestä ja miehen suhtautumisesta lapsiinsa. Valtaosa poliisin esitutkintamateriaalista koskee juurikin näitä teemoja.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että entisten kumppaneiden näkemykset isyysvelvollisuuksien hoitamisesta erosivat toisistaan merkittävästi. 

Pitkäaikaisen kumppanin mukaan pariskunta oli miehen aloitteesta eronnut jo kahdesti ennen lopullista eroa vuonna 2015.

Entisen kumppanin mukaan mies ei lapsien runsaasta määrästä huolimatta osallistunut heidän hoitoonsa, vaan vastuu jäi käytännössä kokonaan äidille. 

Häiriintyi lasten hälinästä

Entinen kumppani kertoi hoitaneensa yksin kaiken ruuanlaitosta harrastuskyyteihin, koska miestä kiinnostivat lähinnä työpäivänjälkeiset päiväunet.

Hänen mielestään mies osannut olla oma-aloitteisesti lasten kanssa.

– En pelännyt, että lapsille olisi sattunut jotain hänen kanssaan, mutta en luottanut, että hän osaisi hoitaa heitä, lasten äiti kertoi poliiseille. 

– Muutaman vaipan hän on saattanut vaihtaa.

Naisen mukaan mies oli rauhallinen, mutta saattoi kiihtyä "nollasta sataan" pienestäkin ärsykkeestä. Naisen mukaan mies oli käsitellyt parin yhteisiä lapsia kovakouraisesti eikä sietänyt jälkikasvun aiheuttamaa hälinää kodissa.

Lasten äiti oli oli ihmetellyt, kun mies olikin halunnut vielä yhden lapsen uuden kumppaninsa kanssa.

– Ihmettelin, että hän halusi uuden vauvan, koska en pidä häntä lapsirakkaana, entinen kumppani sanoi.

Lasten äidin mukaan mies vaikutti keväällä masentuneelta, lainaili rahaa ja joi, mutta vakuutteli pärjäävänsä. Yhteiset lapset olivat isän hoidossa joka toinen viikonloppu. 

“Mitä jos”

Kun vanhempien lasten äiti kuuli vauvan surmasta, hän otti ex-mieheensä yhteyttä.

Mies oli selittänyt vauvan olleen itkuinen ja heränneen yöllä. Maidon antamisen jälkeen mies oli sanojensa mukaan huomannut, että vauva hengittää huonosti. Hän oli soittanut hätäkeskukseen ja elvyttänyt vauvaa.

Myöhemmin poliisikuulusteluissa isä myönsi hakanneensa tyttövauvaa kämmenpohjilla ohimojen alueelle. Oikeuslääketieteelliset tutkimukset osoittivat, että miehen kertomukset vammojen synnystä eivät täsmänneet kehossa olleisiin ruhjeisiin.

Yhteisten lasten äidille soitettiin sosiaalitoimistosta surman jälkeen. Viranomaiset tiedustelivat naiselta, mitä hän tietää tapahtuneesta.

Nainen kertoi olleensa shokissa. 

Hän kertoi ajatelleensa, että “mitä jos ex-mies on tehnyt jotakin”, mutta ei sanojensa mukaan tahtonut esittää ajatusta edes ääneen. Hän kuitenkin avautui häiritsevistä aatoksista lähisukulaiselleen, joka kertoi ajatelleensa tismalleen samoin. 

– Yritimme sulkea pois koko ajatuksen mielestämme ja sanoimme, ettei sellainen ole mikään vaihtoehto, ex-kumppani kertoi poliiseille.

Uusi suhde eteni nopeasti

Joka kuukausi kahtena viikonloppuna miehen hoidossa olivat uuden suhteen myötä syntynyt nelikuinen tyttövauva ja tyttövauvan äidin lapsi aiemmasta liitosta. Mies oli muodostunut isähahmoksi uuden kumppaninsa lapselle, vaikkei ollutkaan hänen biologinen isänsä.

Mies ja hänen uusi kumppaninsa olivat alkaneet seurustella vuonna 2018. Nainen oli muuttanut lapsensa kanssa miehen taloon ja suhde oli edennyt nopeasti. 

– Olin tosi iloinen, että olen löytänyt kerrankin normaalin miehen. Ei päihdeongelmaa, on omakotitalo, auto, työpaikka ja muutenkin kunnollinen mies, uusi kumppani kertoi kuulusteluissa. 

Kumppanille alkoi vasta myöhemmin valjeta, että miehellä oli ongelmia rahan ja alkoholin kanssa. Pari erosi jo ennen tyttövauvan syntymää. Mies oli viikot töissä toisella paikkakunnalla ja joi naisen mukaan liikaa.

Suhde alkoi rakoilla, pari päätyi eroon. Mies kertoi “maailmansa romahtaneen” eron seurauksena.

Vakuutti kaiken sujuvan

Mies olisi halunnut viettää nuorimman lapsensa ja entisen kumppaninsa lapsen kanssa aikaa vain yhden viikonlopun kuukaudesta, koska muina viikonloppuina kylässä olisivat miehen vanhemmat lapset. 

Tyttövauvan äiti halusi kuitenkin tukea isän ja lapsen välistä kiintymyssuhdetta, ja piti siksi kahta viikonloppua kuussa parempana ratkaisuna. 

Uusi kumppani kuvaili miestä herkäksi, mutta ei väkivaltaiseksi. Hänen näkemyksensä mukaan mies oli hieman jäyhästä olemuksestaan huolimatta "hyvä, hellä ja huomaavainen isä, joka yritti parhaansa".

– Hänestä paistoi rakkaus lasta kohtaan.

Myös tyttövauvan äiti kertoi varmistelleensa, miten mies pärjää lasten kanssa. Mies oli vakuutellut kaiken sujuvan. Hän sanoi naiselle saavansa lapsista voimaa. 

– Minä luotin häneen, lapsen äiti sanoi.

Mies tuomittiin taposta 8,5 vuoden vankeuteen 14. joulukuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli henkirikoksen tehdessään syyntakeinen.

Lue myös:

    Uusimmat