Mainos

Orion vetää takaisin Burana-särkylääkkeitä – Suomessa ei havaintoja muista kapseleista

1:54

Orion vetää takaisin Burana-Caps-särkylääkettä, sillä sitä valmistavalla ranskalaistehtaalla epäillään, että sen lääkepakkauksiin on voinut sekoittua muita lääkevalmisteita.

Orionin laatujohtaja Päivi Järvelän mukaan ranskalaistehtaalla sekoittuneet lääkkeet eivät ole Buranaa. Takaisinveto tehdään silti ylimääräisenä varotoimenpiteenä terveellisyysriskien välttämiseksi.

Järvelä kertoo MTV Uutisille, että liivatekuoriset pehmeät kapselit tehdään Ranskassa ja pakataan Suomessa Orionin tehtaalla Salossa.

– Saimme Ranskan sopimusvalmistajaltamme tiedon, että heillä on havaittu yksittäisiä kapseleita väärissä paikoissa. He ovat välittömästi olleet yhteydessä Ranskan viranomaisiin ja Ranskan viranomaiset sitten Suomen viranomaisiin, jotka ottivat sitten saman tien meihin yhteyttä.

Järvelä sanoo, että päätös lääkkeiden poisvetämisestä apteekeista, jakeluketjusta ja potilailta tehtiin potilasturvallisuuden takia, vaikka mahdollisesti sekoittuneet lääkkeet olisikin helppo erottaa Burana-Caps-kapseleista.

– Muut kapselit, mitä siellä mahdollisesti olisi voinut olla, ovat kaikki täysin eri näköisiä, erikokoisia ja -värisiä, niiden pitäisi jäädä meidän Salon pakkauslinjallamme kiinni. Tämä on ylimääräinen varotoimenpide ennen kaikkea potilasturvallisuuden takia.

Orion kertoo tiedotteessan, että Suomessa ei olla havaittu muita lääkekapseleita Burana-Caps-kapseleiden joukossa.

Lääkkeet palautettava apteekkiin

Turun Sanomat kirjoitti, että lääkkeitä valmistaneella ranskalaistehtaalla epäillään sekaannuksen syyksi lääke-erien sabotaasia. Orion ei kuitenkaan ota kantaa sabotaasiepäilyihin.

Burana-Caps-lääkkeen poisveto koskee kaikkia avattuja ja avaamattomia eriä, joissa on vielä kelpoisuusaikaa jäljellä. Lääkkeet voi palauttaa mihin tahansa apteekkiin. Apteekit myös huolehtivat käytännön järjestelyistä, jotta tuotetta ostaneet saavat rahansa takaisin.

Ei vielä ruuhkaa lääkepalautuksissa

Takaisinveto ei tunnu aiheuttaneen vielä ruuhkaa suomalaisapteekeissa. Tampereen Keskustorin apteekista kerrotaan, että palautuksia on tullut vasta yksi paketillinen. Turun Wiklundin apteekkiin sen sijaan on tuotu neljä pakettia Burana-Capseja.

Itä-Suomen Yliopiston apteekkiin Kuopiossa palautuksia on tullut myös vähänlaisesti, noin kymmenen kappaletta.

Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni kertoo, että Helsingin Mannerheimintie 5:ssä sijaitsevaan apteekkiin on palautettu pakkauksia noin 30 kappaletta sen jälkeen, kun tieto takaisinvedosta tuli. Palautuksia on tullut siis noin yksi tunnissa.

Oulun Yliopiston Apteekkin palautuksia on tullut Kuopion tapaan alle 10.

Tyrni kertoo uskovansa, että palautusten määrä tulee kasvamaan, kun uutinen takaisinvedosta tavoittaa ihmiset laajemmin.

Juttua korjattu klo 15.40, kyse kapseleista. Ranskalaistehtaalla muita lääkevalmisteita ei ole sekoittunut Buranaan, vaan muihin lääkevalmisteisiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.