"Orgasmit pilasivat rakkauselämäni"

Nainen saa kymmeniä, jopa satoja orgasmeja päivässä. Pelkästään autossa tai junassa matkustaminen saattaa laukaista orgasmin. Suuri osa lääkäreistä on ymmällään ja nainen leimataan vanhahtavasti nymfomaaniksi tai hulluksi. Mistä on kyse?

Anne (nimi muutettu) kärsii harvinaisesta kiihottumishäiriöstä, joka tunnetaan nimellä Presistent Sexual Arousal Syndrome, lyhennettynä PSAS. Anne voi omien sanojensa mukaan saada orgasmin satoja kertoja päivässä.

Häiriö aiheuttaa Annelle jatkuvan kiihottumisenkaltaisen tilan sukupuolielimiin.

– Olossa ei ole mitään oikeasti seksuaalista tai kiihottavaa. Itse asiassa minulla on epämiellyttävä tunne sukupuolielimissä. Koko ajan tykyttää alapäässä. Saatan saada orgasmeja pelkästä ajatuksesta, mutta ne eivät ole sillä lailla miellyttäviä kuin voisi kuvitella.

– Tämä häiriö on tuhonnut rakkauselämäni. Oikeastaan koko sosiaalisen elämäni, kun en oikein osaa olla ihmisten keskuudessa. Olo on vaivautunut tai sitten pelkään koska nämä tuntemukset jälleen alkavat.

Tästä on kyse

Presistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) on ilmiönä hyvin uusi. Se on tunnettu vasta 2000-luvulla.

– Aluksi lääkärit olivat huuli pyöreänä ja tilaa pidettiin lähinnä mielikuvituksen tuotteena. Tässä on siis kyse naisista, jotka saavat ei vain kymmeniä, vaan 100–200 orgasmia vuorokauden aikana, kertoo kliininen seksologi Jukka Virtanen.

Kymmenen vuoden aikana PSAS:a tutkiessa on päästy alustavaan käsitykseen siitä, mistä mahdollisesti tilassa on kyse. Tapauksia on tullut esiin joka puolelta maailmaa.

Yksinkertaistettuna kyse on siis siitä, että nainen kokee, että hänen sukupuolielimensä ovat jatkuvassa kiihottuneessa tilassa, kuitenkin ilman seksuaalista halua tai eroottista latausta.

– Kansankielisesti sanottuna "panettaa", mutta ilman, että pää olisi mukana siinä. Joillain tila etenee spontaanisti orgasmiin ja joillain esimerkiksi mekaaninen liike tai tärinä saattaa viedä orgasmiin. Orgasmi voi toistua uudestaan ja uudestaan lyhyelläkin ajanjaksolla.

– Mekaaninen liike tai ärsytys saattaa laukausta orgasmin. Tällaiset naiset sanovat, että esimerkiksi pyöräily, ratsastus, autolla ajaminen tai jopa kuntosalilla tai jumpassa käyminen voi olla täysin mahdotonta. Ainoastaan, jos seisoo täysin liikkumatta jossain tietyssä asennossa, olo voi olla hieman helpompi, kertoo Virtanen.

Mistä PSAS voi johtua?

PSAS voi syntyä monilla eri mekanismeilla. Tutkimukset eivät ole vielä lähellekään valmiita, mutta Virtanen luettelee tällä hetkellä tiedossa olevia mahdollisia tilan aiheuttajia.

– Epäillään, että PSAS voi liittyä aivojen erogeenisten alueiden toiminnan erilaisuuteen, muutoksiin välittäjäaineiden tasapainossa.

Virtanen kertoo, että PSAS saattaa ilmetä ensimmäisen kerran kesken elämänkaaren ja usein tilanteissa, joissa SSRI-depressiolääkehoito on loppunut kuin seinään.

– Masennuslääkitys vaikuttaa serotoniini-tasapainoon ja lääkityksen loppuminen samaten muuttaa tasapainoa. Nyt tutkitaankin, löytyisikö tästä mahdollisia selityksiä tilalle.

Toinen PSAS:n aiheuttaja voi liittyä klitoriksen ja paisuvaiskudoksen alueen mahdollisiin tuntoaistin häiriöihin.

– Eli kyse olisi lantiopohjan hermojen häiriötilasta. Ikään kuin hermot olisi säädetty liian hienojakoiselle tasolle.

Kolmannen näkemyksen mukaan herkkyyttä on esiintynyt naisilla, joilla on lantionpohjan ja sukupuolielimien alueella poikkeuksellista verentungosta, kuten suonikohjuja.

– Jatkuva verentungos voisi vertautua esimerkiksi miehillä tilaan, jossa miehen penis olisi jatkuvasti puolijäykkänä.

Neljäs selitys, jota tutkitaan, olisi jonkinnäköinen hormonaalinen epätasapaino, sillä PSAS on toisinaan ilmennyt ensimmäisen kerran hormonihoitojen yhteydessä.

– Viimeisenä tutkimussuuntana mainittakoon vielä, että tila on ilmennyt joillain naisilla ensimmäisen kerran ison stressin tai rankemman stressijakson yhteydessä.

Miten sitä voi hoitaa?

Virtanen kertoo, että useimmissa tapauksissa ensimmäinen hoitokokeilu on SSRI-lääkkeillä, sillä lääkkeet näyttäisivät tasapainottavan ja rauhoittavan tilaa. Tämä on toiminut etenkin niillä naisilla, joilla PSAS on ilmennyt ensimmäisen kerran SSRI-lääkityksen äkillisen lopettamisen yhteydessä.

– Eli kokeillaan palata vanhaan lääkitykseen, jonka aikana tilaa ei ole ilmennyt ja sitten vähitellen puretaan lääkitys, jolloin pitäisi päästä normaalitilaan.

Jos kyseessä on neurologinen yliherkkyys, tilaa on voitu hoitaa hetkellisesti esimerkiksi paikallisilla puudutusvoiteilla tai -suihkeilla.

– Esimerkiksi jos on joku tilanne, jossa orgasmi olisi erittäin kiusallinen, vaikka työhaastattelu. Tällöin on voitu paikallisesti käyttää puudutussprayta estämään orgasmit.

– Joissain tapauksissa on käytetty myös neurologisia lääkkeitä, kuten epilepsialääkkeitä. Näillä nostetaan sitä kynnystä, ettei tila pääse kehittymään orgasmiin. Vähän samoin kuin epilepsialääkkeet nostavat kynnystä, ettei epilepsia etene kouristuksiin ja kohtauksiin.

Jos puolestaan taustalla on verentungos ja suuret suonikohjut, suonikohjut voidaan poistaa leikkauksella.

Hoidossa on syytä Virtasen mukaan huomioida myös se, että vaikka PSAS:n taustalla onkin elimellinen syy, sen hoitoon pitäisi liittää aina tukiterapiaa tai tukevaa neuvontaa.

– PSAS on hyvin rankka kokemus naiselle. Jos nainen on parisuhteessa, myös kumppani pitäisi saada terapiaan mukaan.

Lähes kaikki parisuhteessa olleet naiset, jotka ovat tästä tilasta kärsineet, ovat kertoneet, ettei mies halua sitoutua naiseen, joka saa satoja orgasmeja päivässä.

– Vaikka aluksi se kuulostaisikin miehestä unelmalta, mies palaa hyvin nopeasti loppuun sekä elimellisesti että psyykkisesti. Kaiken kaikkiaan on suuri helpotus sekä miehelle että naiselle kuulla, ettei nainen olekaan umpihullu.

– Tässä on kuitenkin taustalla satojen, ellei jopa tuhannen vuoden historia, jonka mukaan tällaisia naisia on pidetty ja hoidettu mielisairaina. Keskiajalla luultavasti heitä poltettiin noitina ja 1800-luvulla ja vielä 1900-luvullakin suljettiin mielisairaaloihin.


Teksti: MTV3/Helmi/Vilja Rydman

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat