Mainos

Orgasmi saa ihmisen aivastamaan

Tiesitkö, että joillakin henkilöillä on selvä yhteys seksuaalisen kiihottumisen ja aivastamisen kanssa?

Näin kevään aikana saattaa kuulua aivastus siellä ja aivastus täällä. Kyse ei välttämättä kuitenkaan ole flunssan tai allergian riivaamista ihmisistä. Saattaa nimittäin olla, että ympärilläsi liikkuu runsaasti seksuaalisesti kiihottuneita henkilöitä. Jollekin aivastuksen saa aikaan pelkkä ajatuskin seksistä. Osa ihmisistä aivastaa myös orgasmin jälkeen.

Asia tiedettiin jo 1800-luvulla

Aivastuksen ja seksin välisestä yhteydestä on julkisuudessa puhuttu todella vähän. Asiasta löytyy kuitenkin viitteitä jo 1800-luvun loppupuolella. Sekä Watson (1875) että MacKenzie (1884) olivat havainneet kumpikin tahollaan, että joillakin henkilöillä on selvä yhteys seksuaalisen kiihottumisen ja aivastamisen kanssa.

Sigmund Freudin hyvä ystävä Wilhelm Fliess kirjoitti vuonna 1897 olevansa sitä mieltä, että nenän limakalvo on herkkä hormoneille samalla tavoin kuin kohtu. Fliess esitti myös näkemyksen, että nenä on eräällä tapaa seksuaalinen elin. Fliessin mukaan nenässä olisi jopa samanlaista paisuvaiskudosta kuin sukuelimissä. Hän meni jopa niin pitkälle, että väitti kivuliaiden kuukautisten johtuvan nenän häiriötilasta. Fliessin mukaan kuukautiset kun olivat yhteydessä nenään. Suurin osa neurologisista, psykologisista ja seksuaalisista ongelmista oli Fliessin teorian mukaan hoidettavissa nenäkirurgian avulla.

Fliessin teoriaa tuki vuonna 1912 E. Seifertin esittämä väittämä siitä, että nenän ja sukuelinten välillä kulkee tietty yhteys tai peräti refleksi. Hänen mielestään tämän refleksin ymmärtäminen oli avainasemassa ihmisen terveyden ja kaikkinaisen täyttymyksen ymmärtämisessä.

Aivastus puhdistaa

Aivastus on refleksi, joka on kehittynyt puhdistamaan nenäontelot infektiota aiheuttavista ja limakalvoa ärsyttävistä aineista. Aivastuksen aikana tapahtuu nopea uloshengitys, jolloin ulos poistuvan ilman nopeus voi olla jopa yli 150 km/h. Aivastuksen voi saada aikaan myös kirkas auringonvalo. Edes aurinkolasit eivät estä refleksin syntymistä. Joillakin ihmisillä aivastus esiintyy myös silloin, kun heidän vatsansa on täynnä.

Miksi jotkut henkilöt aivastavat seksuaalisuutta käsittelevien mielikuvien aikana? Tarkoituksena tuskin on puhdistaa mieltä "likaisista" ajatuksista. Asiaa tutkinut tohtori Mahmood Bhutta Oxfordin John Radcliffen sairaalasta sanoo, että kyseessä saattaa olla psykiatrinen vaste, jolloin aivastus edustaa voimakasta seksuaalisen jännityksen purkautumista. Bhuttan mukaan toinen vaihtoehto on se, että seksuaalisen jännitystilan aikana sukuelimissä erittyvä typpioksidi leviää verenkierron kautta myös nenän alueelle. Sen seurauksena nenän limakalvojen turpoaminen saisi aikaa riittävän ärsytyksen, joka laukaisee aivastusrefleksin. Jälkimmäistä teoriaa vesittää kuitenkin se, että typpioksidi erittyy kiihottumisen aikana vain paikallisesti.

Orgasmin ja aivastuksen välinen yhteys saattaa Bhuttan mukaan olla parasympaattinen hermosto. On nimittäin tieteellistä näyttöä siitä, että parasympaattisen hermoston aktivoituminen jossakin päin kehoa voi aktivoida parasympaattista hermostoa myös muualla kehossa. Bhuttan mukaan seksin ja aivastuksen välinen yhteys saattaa olla perinnöllistä eli kulkea isältä pojalle tai tasa-arvon vuoksi äidiltä tytölle.

Jotain hyötyä

Vaikka aivastus seksiin liittyvissä asioissa saattaa olla henkilölle itselleen hyvinkin kiusallinen seikka, voidaan siitä kaivamalla löytää jotain hyviäkin puolia. Ensinnäkään seksin aikana aivastavalta henkilöltä ei ainakaan tarvitse kysyä, joko tämä sai orgasmin. Toisaalta tällaisen henkilön kanssa ei myöskään tarvitse miettiä sitä, teeskenteleekö hän orgasmin vai ei.

Lisäksi kadulla kävellessä havaitsee heti kaikki seksiä miettivät perverssit, joita on ehkä syytä varoa. Tosin tässä arviossa voi kyllä mennä pahasti metsään, sillä henkilöllä voi ihan oikeasti olla flunssa. Mutta toisaalta, flunssaisetkin ihmiset on syytä kiertää kaukaa, jollei itse halua tartuntaa. Myös työnantajan on helppo havaita, kuka työntekijöistä tekee päätteellä oikeasti töitä ja kuka vain surffailee pornosivustoilla. Pärskintä paljastaa kaiken.


MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Lähde: M. Bhutta & H. Maxwell. (2008). Sneezing induced by sexual ideation or orgasm: an under-reported phenomenon. J R Soc Med.

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.