Optikko opastaa: Näin hankit itsellesi sopivat aurinkolasit

Optikon vinkeillä löydät hyvät aurinkolasit, jotka suojaavat silmää UV-säteilyltä ja näyttävät upeilta yllä.

UV-säteilyä on ilmassa koko ajan, vaikka olisi selkä aurinkoon päin. Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon on jo altistanut silmiään elämänsä varrella haitallisille säteille. Säteilyn vaikutus silmässä on vieläpä kumulatiivista, eli silmien suojaaminen pitäisi aloittaa jo lapsesta lähtien, sillä se määrä säteilyä, jolle silmät ovat altistuneet nuorempana, saattaa aiheuttaa haittaa vanhempana.

Hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteiltä ja parhaimmassa tapauksessa myös viimalta. Vanhentuvan ihmisen kannattaa harkita aurinkolasien hankintaa myös suojautuakseen harmaakaihilta. Vaikka sen kehittymistä ei voisi estää, voi sitä siirtää myöhäisemmäksi.

Pidä nämä mielessä aurinkolaseja hankkiessasi

Helsinkiläisen optikkoliike Specsavers Bulevardin optikko Anna-Maija Puntanen kertoo, mitä kannattaa pohtia aurinkolaseja hankkiessaan.

1. Tulevatko lasit voimakkuuksilla, vai ilman?

Ensin on tärkeä tietää, tulevatko lasit ilman voimakkuutta, vai asiakkaan omilla vahvuuksilla. Tämä vaikuttaa niin lasien valintaan kuin niiden toimitusaikaankin, Puntanen kiteyttää.

2. Mihin tarkoitukseen lasit tulevat?

Eri aurinkolasien ominaisuudet soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi urheilukäyttöön hankittavissa aurinkolaseissa muoto on kaarevampi kuin perinteisemmissä ja suoremmissa city-laseissa. Myös vaikkapa paljon vesiurheilua harrastaville on olemassa kelluvia aurinkolaseja: jos lasit putoavat veteen, ne voi koukkia sieltä helposti.


3. Huomioi kasvonpiirteesi – hanki omien kasvojen kokoon sopivat lasit

Kasvonpiirteet otetaan hankinnan yhteydessä huomioon ja etsitään mallia, joka istuu kantajansa kasvoilla. Moni pienikasvoinen haluaa trendikkäät ja suuret lasit, vaikka ne eivät istuisi kasvoihin laisinkaan. Lisäksi korkeat poskipäät omaavan kannattaa varmistaa, että aurinkolasit eivät ota kiinni kasvoihin hymyillessä tai nauraessa.

4. Hyvät lasit istuvat

Useimmissa aurinkolasimalleissa nenäkappale on muovia. Sen on istuttava nenälle hyvin jo laseja valittaessa, sillä muovikehystä ei voi juurikaan muotoilla, vaan se on kiinteästi istuva osa laseja.

– Aisojen kaltevuuskulmaa ja pituutta korvan takaa voidaan kuitenkin säädellä, Puntanen lisää.

5. Älä hanki liian suuria laseja

Lasit saattavat löystyä käytössä, joten jo alun alkujaan liian suuret lasit tippuvat pian päästä. Moni käyttää trendikkäitä laseja hiuspannan tapaan hiuksia kokoamaan, joten ne löystyvät vielä lisää, eivätkä pysy enää käytössä päässä. Käy säädättämässä aurinkolasejasi tarpeen mukaan optikkoliikkeessä.

6. Sataprosenttinen UV-suodatus on aurinkolasien keskeisin ominaisuus

– Aurinkolasien tärkeä ominaisuus on sataprosenttinen UV-suodatus, joka löytyy kaikista optikkoliikkeissä myytävistä aurinkolaseista. "Markettilaseissa" taas linssin optinen laatu voi olla heikompi, sillä niissä käytetään tyypillisesti niin kutsuttua prässättyä linssiä, joka ei piirrä reuna-alueille kuvaa tarkasti, Puntanen kertoo.

Huonolaatuinen linssi voi aiheuttaa vääristymiä näkökentässä. Kaikki eivät välttämättä tiedosta linssin huonoa laatua, mutta huomaavat vian niin, ettei aurinkolaseja tule käytettyä pidempään yhtäjaksoisesti.


7. Aurinkolasien lisäominaisuudet

Linssejä saa erilaisilla ominaisuuksilla, joista esimerkiksi polarisaatio poistaa kiiltoheijastusta märästä asvaltin pinnasta tai vedestä. Polarisoitu linssi tuo lisämukavuutta ja turvallisuutta, ja linssiä voi pitää hyödyllisenä, jos on paljon vesillä, hangilla tai ajaa autolla pitkiä matkoja.

8. Linssin värillä on merkitystä

Linssin värityksessä on paljon valinnanvaraa ja väri toimii sekä tyylikeinona että toiminnallisuutta parantavana tekijänä. Vaikkapa vaaleanpunaisissa tyylikeinona käytettävissä laseissa linssin väri on näyttävä, mutta ei suojaa kirkkaalta auringonpaisteelta riittävästi eikä siten ole mukava silmälle.

Parhaat linssivärit ovat ruskea, harmaa ja tietyissä laseissa käytettävä vihreä. Ruskeilla linsseillä ympäristön kontrastit parantuvat niiden sisältämän keltaisuuden ansiosta. Harmaa linssi pitää värit hyvin luonnollisina.

Aurinkolasit voidaan myös räätälöidä tiettyyn erikoiskäyttöön, esimerkiksi tennikseen, golfiin tai vaikkapa kalastukseen. Esimerkiksi tenniksessä sininen linssi korostaa keltaisen pallon erottuvuutta taustastaan.

Kun hankit aurinkolasit vahvuuksilla

Puntanen muistuttaa, että jos on paljon miinusta tai plussaa, ei voi hankkia kovin suuria silmälaseja. Linssien paksuudet ja valmistusrajat tulevat vastaan, eikä kaarevat linssit toimi enää omilla vahvuuksilla. Kaikkein suurimpiin aurinkolaseihin linssin halkaisija saattaa jäädä jopa liian pieneksi.

Muutoin omilla vahvuuksilla olevat aurinkolasit valitaan tavallisten aurinkolasien tapaan: niiden on oltava erittäin hyvin istuvat ja käyttötarkoitus kannattaa pitää mielessä.

– Nykyään moni saattaa haluta myös aurinkolukulasit, joiden avulla lukeminen parvekkeella, ulkona tai vaikkapa rannalla helpottuu, Puntanen lisää.

Tiesithän? Jos aurinkolasien hankkiminen vahvuuksilla tuntuu hankalalta, omien silmälasien päälle saa myös cover-aurinkolasit, joiden alle mahtuu omat silmälasit. Toinen vaihtoehto on hankkia silmälasien päälle aseetettavat clip-on-ripustimet.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat