Mainos

Oppositiopuolueet valmistelleet yhteisen lakialoitteen hoitajamitoituksesta: "Enää ei saada suosituksilla tarvittua tulosta aikaan"

2:34
Valtiovarainministeri Orpo hoiva-alan kriisistä viime kuussa: En usko, että lakiin kirjoitettu sääntely toisi oikeaa tulosta.

Oppositiopuolueet ovat viikonloppuna valmistelleet yhdessä lakialoitteen hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Asiasta kerrottiin opposition tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Lakialoitteessa esitetään lisättäväksi vanhuspalvelulakiin säädös henkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Oppositio haluaa hoitajamitoituksen 0,7 lakiin. Nyt hoitajamitoituksesta on vain suositus, että jokaista hoidettavaa kohden olisi 0,5 hoitajaa.

–  Lakialoitteessa myös perutaan tämän hallituskauden alussa tehdyt heikennykset vanhuspalvelulakiin, jotka liittyivät vastuuhenkilöön ja henkilöstön kelpoisuusvaatimuksiin eli siihen, kenet henkilöstömitoitukseen voidaan laskea, kertoi Maria Guzenina (sd).

–  Enää ei saada suosituksilla tarvittua tulosta aikaan. Nyt tarvitaan tiukkaa kirjausta lakiin, ja oppositio nyt auttaa hallitusta tällä lakiesityksellä, joka voidaan käsitellä hyvin nopealla aikataululla täällä eduskunnassa vielä ennen hallituskauden loppua. Tahtotilaa on olemassa, ja kun löytyy tahtoa, löytyvät myös keinot. Siitä tämä esitys on nyt osoituksena, Guzenina jatkoi.

Lindtman: Onko kokoomus valmis sitoutumaan?

Kokoomuslaisen valtiovarainministerin Petteri Orpon aiemmat kommentit nousivat esille tiedotustilaisuudessa. Asiaa kommentoi SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman, joka peräänkuulutti kokoomusta tarkentamaan kantaansa.

–  Tänään olemme saaneet kuulla, että myös kokoomus on valmis tarkistamaan omaa kantaansa. On kuitenkin Petteri Orpon kommenttien valossa epäselvää, että onko kokoomus todella valmis tähän sitoutumaan. Siinä jäi eräällä tavalla kanta auki tähän sitovaan 0,7:n mitoitukseen.

–  Onko kokoomus valmis sitoutumaan siihen, että mitoitus kirjataan lakiin vai ovatko nämä puheet voimassa vain vaaleihin asti? Lindtman jatkoi.

Hänen mukaansa alun perin oli suunnitelmissa, että oppositio tekee yhteisen lakialoitteen, joka tuodaan eduskuntaan.

–  Mutta näiden uutisten jälkeen olemme hetki sitten päättäneet, että avaamme lakialoitteen allekirjoitusmahdollisuuden myös hallituspuolueille.

Lindtmanin mukaan kokoomukselle ja muille hallituspuolueiden edustajille annetaan mahdollisuus allekirjoittaa lakialoite.

Tiedotustilaisuudessa vihreitä edustanut Outi Alanko-Kahiluoto puolestaan nosti esille ehdotuksen, että jos opposition lakialoitetta ei ehditä käsitellä eduskunnassa, sitten puoluejohtajat allekirjoittaisivat paperin, jolla sitoudutaan hoitajamitoitukseen ensi vaalikaudella.

Juttua päivitetty 5.2. kello 20.52: Lisätty Alanko-Kahiluodon ehdotus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja