Mainos

Oppositio: Uusia leikkauksia pieni- ja keskituloisille?

Oppositio pelkää hallituksen lyövän ensi vuonna pöytään uuden pieni- ja keskituloisia kurittavan leikkauslistan.

2:09

Vasemmistoliitto uskoo, että lisäleikkauksista ilmoitetaan ensi kevään kehyspäätöksen ja hallituskauden puolivälitarkastelun yhteydessä. Tämä tarkoittaisi, että hallitus lykkäisi leikkauksista kertomisen kunnallisvaalien yli.

Hallitus päätti hiljattain siirtää kehysriihen ja puolivälitarkastelun huhtikuun loppuun, kun se on aiemmin järjestetty helmi-maaliskuussa. Kuntavaalit ovat 9. huhtikuuta.

– Kyse on härskistä taktikoinnista. Me vaadimme, että kehyspäätös on pöydällä ennen vaaleja. Kansalaisten on voitava arvioida, millaiselle politiikalle he äänensä antavat, sanoi Kari Uotila, joka piti ensi vuoden budjettia koskevan vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron.

Heinäluoma kritisoi Twitter-ilmoitusta

SDP:n Eero Heinäluoma paheksui, että hallitus ilmoitti kehysriihen siirtämisestä "vaivihkaa" Twitterissä. Asiasta kerrottiin 8. marraskuuta yhdellä tviitillä. Tiedotetta ei lähetetty, toisin kuin vaikkapa Ahtisaari-päivistä samana päivänä.

Heinäluoma myös piti pahaenteisenä ja ristiriitaisena sitä, että hänen mielestään kaksi keskeistä ministeriä ovat eri linjoilla tarvittavista lisäleikkauksista. Hän viittasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) hiljattaisiin lausuntoihin. Sipilä sanoi, ettei lisäleikkauksia tällä tietoa tarvita, kun taas Orpo piti mahdollisena vielä vielä 1–2 miljardin lisäleikkauksia ensi keväänä, elleivät talous ja työllisyys kohene selvästi.

– Onko se nolla, yksi vai kaksi miljardia, Heinäluoma kysyi.

Ministeriaitio tyhjeni

Orpo vastasi, että arviot voidaan tehdä vasta keväällä, kun käyttöön saadaan uudet talousluvut. Tämä tapahtuu aikaisintaan maaliskuun puolivälin paikkeilla. Orpo kertoi saaneensa arvion valtiosihteeri Martti Hetemäeltä.

Orpo mainitsi asian useassa puheenvuorossaan. Häntä selkeästi sieppasivat vihjailut, että mahdolliset leikkauspäätökset halutaan ilmoittaa vasta kuntavaalien jälkeen, jotteivät huonot uutiset vaikuttaisi vaalien tulokseen.

– Teillä taitaa olla vaikkua korvassa, Orpo kuittasi opposition suuntaan.

Puoliltapäivin alkanut keskustelu ensi vuoden budjetista eteni kiivaana pitkään. Ministereitä oli kuitenkin paikalla varsin vähän. Jotkut lähtivät pois kesken debatin tai ennen kuin vastasivat heille osoitettuihin kysymyksiin.

Parin tunnin päästä istunnon alkamisesta koko ministeriaitio oli tyhjä. Oppositiosta ihmeteltiin, minne kaikki oikein katosivat.

1:50

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.