Mainos

Oppositio tuo lisäväriä Venäjän vaalitaistoon

Venäjällä käydään huomisiin vaaleihin odottavissa tunnelmissa siitäkin huolimatta, että pääministeri Vladimir Putinin odotetaan voittavan vaalit jo ensimmäisellä kierroksella. Vaalitaistoon tuovat lisädramatiikkaa opposition vaaleja seuraavaksi maanantaiksi suunnittelemat mielenilmaukset.

– Vaalien tulos on jo selvillä, mutta on eri asia, miten se otetaan Venäjällä vastaan, moskovalaiskaupassa ruokaostoksia tekevä Tatjana Kuznetsova miettii.

Vladimir Putinille ei ole olemassa vakavasti otettavia vastaehdokkaita ja häntä kannatuslukemissa lähinnä olevan kommunistien Gennadi Zjuganovin äänisaaliin oletetaan jäävän joka tapauksessa alle 20 prosenttiin. Lopuista kolmesta ehdokkaasta tuskin kukaan saa yli kymmenen prosentin kannatusta.

– Ehdokkaista kukaan ei vetoa ja siksi on helpointa antaa äänensä Putinille, erittäin epäpoliittiseksi henkilöksi itseään kuvaileva moskovalainen Denis Smirnov toteaa.

Tarkkailijoita enemmän, mutta vilppiä pelätään

Vaalitarkkailua harjoittavan Golos-järjestön mukaan vaalien manipulointikeinoja on käytetty presidentinvaalien alla duumanvaaleja varovaisemmin. Vilpillisten keinojen paljastumista pelätään nyt aiempaa enemmän, mutta keinovalikoima on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin samantyyppinen.

– Esimerkiksi paikallisten vaalilautakuntien paikoista on annettu lainvastaisesti yli puolet valtion ja kuntien työntekijöille, Golos-järjestön asiantuntija Andrei Buzin kertoo.

Goloksen Venäjän alueilta keräämien tietojen mukaan äänestysaktiivisuudesta ja tietylle ehdokkaalle laskettavista äänimääristä on olemassa etukäteen annettuja paikallisia suosituksia duumanvaalien tapaan.

Eri tahojen lähettämiä vaalitarkkailijoita osallistuu nyt kuitenkin huomattavasti duumanvaaleja enemmän.

Äänestäminen alkaa Venäjän itäisimmissä osissa myöhään tänä iltana ja päättyy viimeisimpänä Kaliningradin alueella huomisiltana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.