Oppositio arvostelee soterahoituksen epäselviä laskelmia – "Kustannuksia ei tiedetä edes miljardin euron tarkkuudella"

Oppositio arvostelee soterahoituksen epäselviä laskelmia 2:05

Oppositio arvostelee kovin sanoin hallituksen sote-rahoituksen laskelmia. Opposition mukaan on vielä epäselvää, mistä kolmen miljardin sotesäästö tulee, ja tuoko se loppujen lopuksi lisäkustannuksia.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka syyttää hallitusta puuttuvista laskelmista ja pitää julkisen talouden suunnitelman uskottavuutta menetettynä. 

– Esitelty julkisen talouden suunnitelma ei sisällä soten kustannuksia edes miljardin euron tarkkuudella. Asiantuntijat ovat sen sijana kertoneet yhtenäisen viestin, että hallituksen sotemenoista aiheutuu mieluummin miljardien lisäkustannukset kuin vastaavia säästöjä. 

Myös vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan soteuudistuksen taloudellinen yhtälö on mahdoton.

– Sotemalli lisää julkisen talouden kuluja, mutta samalla aiotaan säästää sotekuluista. Minusta kuulostaa siltä, että valtiovarainministeri Petteri Orpon (Kok.) tahto on, että maakuntauudistus ja valinnanvapaus tulee, maksoi mitä maksoi. 

Soteuudistus tärkeä palveluille

Valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan pitää suurempana riskinä suomalaisten palveluille sitä, että uudistusta ei saataisi tehtyä. 

– Toimeenpanovaiheessa käydään koko ajan läpi toimintaa ja kuluja. Sieltä se tulee ja samalla varmistamme, että pääsemme tavoitteisiin. Paljon suurempi uhka on kansanedustaja Timo Harakan ehdotus siitä, että kaadettaisiin koko roska, ei sillä tavalla Suomea rakenneta, Orpo toteaa. 



Lue myös:

    Uusimmat