Mainos

Oppilaat kaipaavat kuria

Helsinkiläisen Pukinmäen yläasteen ulkomaalaiset oppilaat hämmästelevät suomalaisen koulunkäynnin helppoutta. Bosnialainen Ilda Rec, 14, gambialainen Jerreh Jassey,17, ja irakilaissisarukset Ahmed, 17, ja Mona, 15, Al-Nawas ovat yhtä mieltä siitä, että vaatimukset niin opiskelussa kuin käyttäytymisessäkin ovat täällä paljon kotimaata kevyemmät. Vaikka he pitävätkin hyvänä sitä, etteivät odotukset ainakaan lannista, kaipaavat he samalla tuttua, tiukempaa menoa.

Opettajien teitittelyyn tottuneet nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että Suomessa aikuisia kohdellaan perin epäkunnioittavasti. He vakuuttavat hyväksyvänsä myös sen, että heidän kotimaissaan oppilaita rangaistaan jopa ruumiillisesti, koska päämääränä on oikeaan suuntaan kasvattaminen.

Peruskoululaisia pidetään pikkulapsina

Ahmed pelkää peruskoulun helppouden kostautuvan myöhemmin ylioppilaskirjoituksissa. Hänestä suomalainen koulu antaa muutenkin niukasti mahdollisuuksia nopeampaan etenemiseen. Ilda, Jerreh, Ahmed ja Mona naureskelevatkin, että Suomessa peruskoululaisia kohdellaan kuin pikkulapsia. Esimerkiksi Irakissa tehtiin heti ensimmäisenä päivänä selväksi, että nyt ollaan isoja, eikä koulu ole enää leikkimistä varten.

Oppilaat muistavat kiitellä suomalaisten opettajiensa ystävällisyyttä, mutta kertovat toisaalta keskustelleensa paljon enemmän entissä kouluissaan. Muodollisemmasta käytöksestä huolimatta suhde opettajiin olikin omalla tavallaan läheisempi ja opettajien kanssa puitiin myös muita kuin oppimiseen liittyviä asioita. Mona vertaa irakilaisia opettajiaan vanhempiin. Kun opettaja esimerkiksi sairastui, tytöt vierailivat hänen luonaan.

Toki suomalaisessa koulussa hyvätkin puolensa on: esimerkiksi se, että kaikille on tarjolla ilmainen ateria, muistavat ulkomaalaisoppilaat. He ovat myös silminnähden ylpeitä parissa vuodessa oppimastaan sujuvasta suomesta ja kehuvat opetusta tehokkaaksi.

Ahmedin, Monan, Jerreh'n ja Ildan koulunkäyntiä Suomessa leimaa kuitenkin ennen kaikkea heidän ulkomaalaisuutensa. Suomalainen yhteiskunta on heidän silminsä räikeän rasistinen, ja ulkomaalaisen oppilaan paras kaverikin on siksi ulkomaalainen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.