Opiskelija: hanki paremmat unet

Unensaanti on usein hankalaa opiskelija-asunnossa uusien kämppäkavereiden ja olosuhteiden keskellä. Lähesty nukkumista kaikkien aistien kannalta ja hälvennä häiriötekijöitä yksi kerrallaan.

Käy läpi eri aistien vaikutus nukkumiseen tärkeimmästä vähiten uneen vaikuttavaan aistiin. Eniten merkitystä on näköaistimuksilla ja varsinkin valolla.

1. Näkö

Näkemämme vaikuttaa suuresti siihen, miten muut aistit käsittelevät vastaanottamaamme tietoa ja vastaavat siihen. Näöllä on suora vaikutus sisäiseen kelloomme, joka määrää nukkumaanmeno- ja heräämisajan.

Ensimmäisenä tulisi ajatella sängyn sijoitusta valonlähteisiin nähden. Huomioi sekä luonnonvalot että esimerkiksi katulamput ja asuntosi valaistus. Himmennin on myös varteenotettava hankinta valaisimeen: iltaisin on hyvä välttää enempää kuin 300 watin valoisuutta makuuhuoneessa.

Nukkumaan mennessä yhdenkään valonlähteen ei tulisi ylittää teholtaan 65 wattia. Turvaudu lukulamppuun lukiessasi sängyssä ennen unten maille painumista. Kynttilät eivät ikinä sovellu unihetkiin, ethän halua sytyttää roihua makuuhuoneeseen.

2. Ääni

Kuulo on toiseksi tärkein uneen vaikuttava aisti. Aivot käsittelevät tietoa nukkuessakin, ja silmien sulkeuduttua alkavat korvat toimia entistä tehokkaammin.

Luonnon ja valtameren äänet auttavat rentoutumaan, joten kytke päälle luonnon omaa musiikkia. Harkitse korvatulppia. Jos sinulla on huonetoveri, joka herää eri aikaan, kätke herätyskello esimerkiksi tyynyliinan sisään häiriön vaimentamiseksi.

3. Tunto

Tuo opiskelija-asuntoosi tuttu tyyny kotoa. Varmista silti, että se tukee päätä ja niskaa oikealla tavalla. Patjanpäällisellä muokkaat uudesta sängystä paremman unialustan.

4. Tuoksu

Hajuaisti on yksi kehon vaikutusvaltaisimmista aisteista. Tuoksut stimuloivat aivojen komentokeskusta, jossa ne vaikuttavat tunteisiin, motivaatioon ja muistoihin.

Vältä liikaa tuoksukuormitusta makuutiloissa, mutta esimerkiksi laventeli, ruusu ja kamomilla rauhoittavat. Älä ikinä turvallisuussyistä sytytä aromikynttilöitä, vaan suihkauta mieluummin hajustetta pullosta tai käytä jauheita tai tuoreita kukkia, mikäli et ole allerginen.

5. Maku

Syöminen liian likellä nukkumaanmenoaikaa on suuri syyllinen unettomuuteen ja heikkoon unenlaatuun. Jos ruoansulatusjärjestelmäsi työskentelee yrittäessäsi nukkua, keho saattaa pitää näiden kahden kilpailevan tehtävän yhtäaikaista toteutusta turhan haastavana.

Oikea aika syödä iltapalaa selviää kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Vältä runsaita illallisia kolmea tuntia ennen nukahtamista. Hyvä iltapala ennen sänkyyn pujahtamista sisältää hitaasti sulavia hiilihydraatteja yhdistettynä pieneen määrään proteiinia ja kalsiumia.

Ainesosat löytyvät esimerkiksi palasta kokojyväleipää ohuella viipaleella vähärasvaista juustoa. Laktoosia sietämätön voi korvata juuston maapähkinävoilla, kunhan annos pysyy kahdensadan kalorin rajoissa. Kofeiinipitoiset ruoat ja juomat ovat pannassa ennen petiin hakeutumista.

MTV3/huffingtonpost.com

Kuvat: Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat