Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee: "Ruoan hinnan nousu uhkaa opiskelijaravintoloiden olemassaoloa"

Inflaation odotetaan nopeutuvan tänä vuonna – Mitä Helsingissä ajatellaan hintojen noususta? 6:13
MTV Uutiset kysyi ihmisten ajatuksia hintojen noususta maaliskuussa.

Korkeakouluopiskelijoiden opiskelija-aterioiden hinnat ovat nousemassa syksyllä. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) kertoo, että opiskelija-aterian enimmäishintaa korotetaan 50 sentillä lokakuun alusta lähtien.

Tarkoituksena on Honkosen mukaan tehdä muutoksia opiskelija-aterian enimmäishintaan siksi, että opiskelijaravintoloiden kulut ovat merkittävästi kasvaneet inflaation myötä.

–  Ruoan hinta on noussut niin voimakkaasti, että se uhkaa jo näiden opiskelijaravintoloiden olemassaoloa. Sitä emme tietenkään halua, Honkonen sanoo.

Opiskelijaravintoloiden toimintaa sitoo valtioneuvoston asetus, jonka mukaan avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa. Erikoisannokset saavat maksaa enemmän.

Kelan ateriatuki on tällä hetkellä 2,30 euroa yhtä annosta kohden, joten opiskelija joutuu yleensä maksamaan omasta annoksestaan erotuksen eli 2,70 euroa.

Honkonen kertoo, että hän on lisäksi esittämässä valtion ensivuoden budjettiesitykseen, että opiskelija-aterian ateriatukea korotetaan 25 sentillä, joten vuoden vaihteessa opiskelija-aterian hinta saattaa jälleen laskea.

Uhkana se, että opiskelijaravintolat yksipuolistavat ruokalistoja

Tuen ja enimmäishinnan korotuksen eriaikaisuus johtuu siitä, että tuki on valtion budjettiin liittyvä asia, kun taas enimmäishinnasta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Loppu viimein valtion budjetista päättää eduskunta tämän vuoden loppuun mennessä.

– Ateriatuki nousee niin pian kuin mahdollista. Jos eduskunta sen hyväksyy, lovi opiskelijan budjettiin ei ole niin suuri, Honkonen sanoo.

Hänen mukaansa sekä opiskelijajärjestöt että opiskelijaravintoloita pyörittävät yritykset ovat vedonneet häneen.

Hän lisää, että enimmäishinnan nostamisen kautta ravintolat voivat myös suosia suomalaisia raaka-aineita, sillä jos kannattavuus tiukkenee, ravintolat ostavat halvalla ulkomaista ruokaa. Hän näkee myös riskinä sen, että ravintolat yksipuolistavat ruokalistoja, jos enimmäishintaa ei koroteta.

Honkonen sanoo, että Kelan tukema korkeakouluopiskelijoiden ruokailu on myös hyvää sosiaalipolitiikkaa.

– Se tukee siinä elämänvaiheessa terveellistä ruokailua ja on tärkeä osa myös sosiaalisuuden edistämistä kampuksilla, Honkonen sanoo.

Laukkaava inflaatio eli hintojen nousu on osunut myös pienituloisiin opiskelijoihin. Honkonen muistuttaa, että vaikka opiskelija-aterioiden hinnat ovat nyt nousemassa, opiskelijoiden toimeentulosta on pyritty huolehtimaan.

–  Nykyisin opintotuki on sidottu indeksiin, ja hallitus on nyt tehnyt nämä ylimääräiset indeksikorotukset kaikkiin perusetuuksiin, joihin myös opintotuki kuuluu.

Hän lisää, että korona-aikana verottajan kanssa sovittiin, että opiskelija-aterioita voi myydä opiskelijaravintoloista myös mukaan, alennetulla arvonlisäverolla.

–  Sekin on sitten opiskelijoille hyvä palvelu, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat