Mainos

Opintolainojen maksuhäiriöt tutkitaan

Kelan Opintotukikeskus selvittää parhaillaan, miksi niin moni opiskelija on jättänyt lainansa hoitamatta. Selvitys koskee vuotta 1997, jolloin valtion takausvastuukulut lisääntyivät yllättäen noin 10 miljoonaa markkaa. Tutkimusvuotta ennen lamanjälkeiset maksuvaikeudet olivat jo alkaneet taittua.

Opintotukikeskuksen johtajan Seppo Naumasen mukaan kyselytutkimuksella pyritään selvittämään, onko maksuvaikeuksiin joutuneiden ja lainansa maksaneiden välillä eroja taustoissa ja asenteissa. Kysely on lähetetty 4000:lle opintolainan ottajalle, joista puolet on hoitanut lainansa ajallaan. Tutkimuksen tuloksista ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa.

-Ennakkotiedot viittaavat siihen, että mitään yksiselitteisiä syitä maksamattomuudelle ei löydy, Naumanen sanoo.

Opintotukikeskuksen maksamat takausvastuumaksut lisääntyivät roimasti koko 90-luvun aina vuoteen 1995 saakka. Suurimmillaan kulut olivat 150 miljoonaa markkaa. Nykyisin maksuja kertyy vuodessa noin 110 miljoonaa. Vielä 80-luvulla takausvastuut pysyttelivät keskimäärin 20 miljoonassa markassa.

Luotot saattavat kasaantua

Aiemmat selvitykset ovat jo osoittaneet, että nykynuorilla on tavallista enemmän maksuhäiriöitä.

-Hyvät luottomahdollisuudet aiheuttavat sen, että nuoret ottavat eri luottolähteistä erilaisia kulutusluottoja, jolloin maksut kasaantuvat eikä niistä selviydytäkään, Naumanen sanoo.

Kuten muissakin lainoissa, pankki voi irtisanoa opintolainan, mikäli takaisinmaksussa tai korkojen hoitamisessa on häiriötä. Tämän jälkeen pankki alkaa periä saataviaan Opintotukikeskukselta. Ennen irtisanomista pankki on velvollinen ilmoittamaan maksuhäiriöstä Opintotukikeskukselle.

-Tällöin lähetämme velalliselle maksukehoituskirjeen, jossa kerromme seuraamuksista, eli miten ryhdymme lainaa perimään ja millainen korko siinä on. Neuvomme myös työttömiä ja sairaita hakemaan korvausta paikallistoimistosta ja sopimaan lykkäyksestä pankin kanssa, Naumanen selittää.

Valtion takaamaa opintolainaa hakee vuosittain noin 35-40 prosenttia opintotuen saajista. Lainoista runsas prosentti kuuluu riskiryhmään. Pankkien myöntämä opintolainasaldo on yhteensä 9,7 miljardia markkaa. Opintotukikeskuksen perittäviksi näistä on päätynyt 770 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.