Mainos

Opetusministeriö jakanut miljoonia euroja tiskin alta

Opetusministeriön avustusten jakoperiaatteista huomautettiin jo kolme vuotta sitten, mutta muutosta ei ole silti vielä tapahtunut. Opetusministeri Sari Sarkomaan mukaan toiminta-avustusten jako muuttuu tänä syksynä.

Opetusministeriö muuttaa tieteen edistämiseen tarkoitettujen veikkausvoittovarojen jakotapaa jo tänä syksynä. Opetusministeri Sari Sarkomaan (kok.) mukaan hausta tulee avoin ja avustuskriteerit kerrotaan kaikille hakijoille.

Aamulehti kertoi toiminta-avustusten jakokäytännön ongelmista. Lehden mukaan valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) erikoistutkija Sami Vuorinen huomautti opetusministeriötä nykyisestä avustuskäytännöstä jo vuonna 2004. Tukea on viimeisten kymmenen vuoden ajan jaettu samoille 19 tieteelliselle instituutille, laitokselle, seuralle ja yhdistykselle ilman julkista hakua ja tarkkoja kriteereitä.

- Olen samaa mieltä Sami Vuorisen kanssa siitä, että kaiken valtiontuen jaon pitää perustua julkiseen ja avoimeen hakuun. VTV:n huomautus on syytä ottaa vakavasti, kertoo Sarkomaa.

Edeltäjät hyväksyneet menettelyn

Sarkomaa on toiminut opetusministerinä vasta muutaman kuukauden, mutta hän on ehtinyt jo pyytää selvityksen jakoperusteista.

- Aikaisemmat ministerit ovat kukin vuorollaan hyväksyneet valtionavustusten myöntämisen periaatteet ja niihin liittyvät kriteerit, sanoo Sarkomaa.

- Uutena ministerinä en itse ole tähän prosessiin vielä osallistunut, mutta olen keskustellut asiasta virkamiesten kanssa. Meidän on tarkoitus ottaa uudistettu hakumenettely käyttöön jo syksyllä, ja se koskee seuraavia eli vuodelle 2008 myönnettäviä valtionavustuksia.

Avoimuuden ja selkeiden kriteerien lisäksi muuttuu myös se, että avustusten hakuajankohdasta kerrotaan paremmin, niin että vanhat ja mahdolliset uudetkin hakijat tietävät, missä ollaan menossa.

- Toimiin on ryhdytty ja asia laitetaan kuntoon, Sarkomaa kiteyttää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.