Opettaja käski lapsia haukkumaan omenaa – oudolla tehtävällä oli tärkeä opetus

Ei haukku haavaa tee – ei ainakaan päällepäin.

Millaista jälkeä ilkeät sanat jättävät meihin? Tässä yksi esimerkkitarina siitä, miten lapsille voi demonstroida ilkeiden sanojen vaikutuksia.

Olipa kerran kaksi omenaa...

Opettaja esitteli luokalleen kaksi omenaa.

”Miltä nämä omenat näyttävät?” opettaja pyysi oppilaitaan kuvailemaan.

”Aivan samanlaisilta”, oppilaat vastasivat yhteen ääneen. Molemmat olivat punaisia, saman kokoisia, syötävän herkullisen näköisiä.

Opettaja otti toisen omenan käteensä ja alkoi yhtäkkiä haukkua sitä: hän tiuski ääneen, miten kuvottava kyseinen omena olikaan ja sanoi, ettei hän voinut sietää sitä. Sättimisen jälkeen hän sanoi oppilailleen, että koska hän ei pitänyt omenasta, ei muidenkaan tulisi pitää siitä.

Niinpä hän laittoi omenan kiertoon ja käski lapsia haukkumaan omenaa jokainen vuorollaan. Lapset tuijottivat opettajaa kuin mielipuolta, mutta tekivät kiltisti työtä käskettyä.

”Haiset pahalle!”
”En ymmärrä, miksi olet edes olemassa”
”Oletpa ruma!”
"Hyi yök!"

Omena kiersi koko luokan läpi haukkujen saattelemana.

Opettaja otti toisen omenan ja pisti senkin kiertoon: tällä kertaa lasten piti kehua sitä.

”Oletpa kaunis!”
”Ihanaa, että olet olemassa.”
"Olet hieno."

Kierroksen jälkeen opettaja otti molemmat omenat käteensä. ”Eivätkö nämä omenat olekin edelleen aivan saman näköisiä?” hän kysyi. Oppilaat nyökyttelivät.

Sitten hän leikkasi molemmat omenat kahtia.

Omena, jota oppilaat olivat kehuneet, oli sisältä mehevä ja siisti. Mutta omena, jota he olivat yhteisvoimin haukkuneet, olikin sisältä mustelmilla: tummat jäljet koristivat omenan sisusta.

Oppilaat eivät tienneet, että ennen tunnin alkua opettaja oli tiputtanut toisen omenan monta kertaa lattialle.

Opettaja halusi osoittaa, ettei suru välttämättä näy päällepäin, mutta haukut murskaavat jokaisen haukkumisen kohteen sisintä – ja itsetuntoa. Kiusatusta tuntuu äärimmäisen pahalta sisältä, mutta kaikki eivät näytä sitä päällepäin – saati kerro, miltä heistä tuntuu.

Opettaja halusi osoittaa, miten pahaa jälkeä ilkeät sanat tekevät – ja siksi ketään ei tulisi koskaan kiusata.

Lue myös:

    Uusimmat