Opettaja havaitsi rupeutuneet haavat pienen koulupojan niskassa ja teki rikosilmoituksen – äidille ja isälle sakkotuomio lapsen pahoinpitelystä

Espoolaisvanhemmat on tuomittu sakkorangaistukseen alakouluikäisen poikansa pahoinpitelyistä. 

Oikeuden mukaan isä tarttui ainakin kahdesti poikaa kaulasta ja nosti tämän kaulasta puristaen seinää vasten. Äiti sen sijaan oli lyönyt poikaa jalkoihin mailalla, lyönyt niskaan ja selkään kaukosäätimellä ja repinyt kynsillään.

Poika oli pahoinpitelyjen aikaan 7–8-vuotias. Pahoinpitelyt tapahtuivat vuosina 2018–2019.

Äiti väitti vain tökkineensä mailalla

Isä myönsi pahoinpitelyn, mutta äiti kiisti rikokset. Hänen mukaansa hän ainoastaan tökkäsi mailalla pelotellakseen poikaa. Hän sanoi, että niskan arvet olivat syntyneet, kun hän vahingossa raapaisi poikaa yrittäessään saada tältä kaukosäätimen.

Oikeus kuitenkin uskoi poikaa. Pojan mukaan äiti löi häntä kahdesti jalkaan pitäen kiinni mailan lavasta. Lyönnit tuntuivat pojan mukaan luussa asti ja jalkaan tuli mustelmia. 

Toisella kerralla äiti oli pojan mukaan suuttunut, kun hän otti kaukosäätimen. Pojan kertomuksen mukaan äiti käänsi hänet sohvalle selälleen, löi kaukosäätimellä niskaan ja selkään ja raapaisi kynnellään.

Oikeus katsoi, että raapaisu ei ollut vahinko vaan kyse oli tahallisesta kynsillä repimisestä.

Opettajan mukaan haavat olivat silmiinpistävät

Pahoinpitelyt tulivat ilmi, kun pojan opettaja huomasi pitkät rupeutuneet haavat tämän niskassa. Opettajan mukaan haavat olivat silmiinpistävät ja pituudeltaan noin 20 senttiä.

Poika ei ollut suostunut kertomaan opettajalle tai rehtorille, mistä haavat olivat tulleet. Sen jälkeen opettaja soitti lapsen isälle, joka kertoi pojalla ja äidillä olleen tappelu kotona. Tämän jälkeen opettaja teki asiasta rikosilmoituksen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus otti arvioinnissaan huomioon, että pahoinpitelyt tapahtuivat lapsen kotona, missä tämän pitäisi olla turvassa. Lisäksi se huomioi, että tekijöinä olivat lapsen vanhemmat, jotka ovat huoltovastuussa tästä.

Isä tuomittiin pahoinpitelystä 30 päiväsakkoon ja äiti kahdesta pahoinpitelystä 50 päiväsakkoon.

Vilja Eerika – miten lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ehkäistään? 7:24
Miten lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ehkäistään? THL:n johtava asiantuntija Taina Laajasalo pohti asiaa MTV:n Uutisten haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat