Mainos

Operaattorit eivät vielä kilpaile matkailijan puheluilla

Muissa EU-maissa operaattorit tarjoavat puheluita jopa kolmanneksen EU:n määräämää hintaa halvemmalla. EU:n määräämät enimmäishinnat tulevat voimaan ensi kuun vaihteessa.

Suomalaiset operaattorit eivät aio lähteä hintakilpaan ulkomailla soitetuista puheluista. Lähes kaikki kotimaiset operaattorit aikovat laskuttaa asiakkailtaan EU:n salliman enimmäishinnan.

Toisin on muissa EU-maissa. Ainakin Itävallassa, Belgiassa, Irlannissa ja Britanniassa jotkut operaattorit tarjoavat asiakkailleen puheluita 31,57-37,50 sentin arvonlisäverottomaan hintaan, selviää EU-komission tekemästä selvityksestä.

Suomalaiset operaattorit siirtyvät EU:n määrittelemiin enimmäishintoihin ensi kuun vaihteessa. EU:n antaman verkkovierailuasetuksen mukaan toisessa EU-maassa soitetut kännykkäpuhelut saavat ilman arvonlisäveroa maksaa 49 senttiä ja vastaanotetut 24 senttiä minuutilta.

Hintoihin lisätään vielä arvonlisävero, joka Suomessa nostaa soitettujen puheluiden hinnat noin 60 sentiksi minuutilta ja vastaanotettujen 30 sentiksi minuutilta. Kahden seuraavan vuoden aikana hinnat laskevat muutamalla sentillä.

Muutos ei vaadi Suomessa asiakkaalta mitään toimenpiteitä, vaan operaattorit muuttavat hinnoittelun automaattisesti.

Viiden sentin alennus

DNA on Suomessa ainoa operaattori, joka on hieman raottanut hintahaitaria. DNA:lla soitettujen puheluiden minuuttihinta on viitisen senttiä muita operaattoreita alempi. Puheluiden vastaanottaminen maksaa DNA:llakin sallitun enimmäishinnan.

- Meillä ei ole mitään intressiä aloittaa hintakilpailua. Tärkeintä on nyt varmistaa, että ulkomaiset operaattorit noudattavat maksimitukkuhintaa, kommentoi TeliaSoneran mobiilipalveluiden liiketoimintajohtaja Esa Rautalinko.

Myös Elisassa ollaan osastojohtaja Einari Kanervan mukaan odottavalla kannalla, eikä DNA:nkaan johtaja Jyrki Nummela usko rajuun kilpailuun Suomessa.

- Roaming-hinnalla kilpailemisen hankaluus on se, että hinnat eivät jää meidän taskuun vaan ne siirretään eteenpäin ulkomaisille operaattoreille. Maksimitukkuhinta on nyt 30 senttiä operaattorien välillä, Rautalinko toteaa.

Karibialla puhuu alehintaan

Vaikka operaattorit eivät lähde hintakilpaan, uudistus laskee joka tapauksessa suomalaisen matkailijan puhelinlaskua.

- Esimerkiksi Länsi-Euroopassa soittaminen on tähän mennessä maksanut meillä 0,94-1,22 euroa minuutilta, joten lasku on merkittävä, Elisan Kanerva havainnollistaa.

Pieniä yllätyksiä puhelinlaskuun voi silti yhä tulla. Esimerkiksi Englannin kanaalin Jerseyssä ja Guernseyssä puhelin ei pirise alehintaan, koska saaret eivät kuulu EU:hun, vaikka ne ovatkin Britannian hallinnassa.

Toista on valtameren takana. Karibianmeren äärellä Guadeloupessa tai Ranskan Guayanassa lekotteleva lomalainen puhuu puhelimeensa edulliseen EU-hintaan. Alueet kun ovat Ranskan merentakaisia erillisalueita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.