Operaatio Atalantaan osallistuva ei pelkää riskejä

Merenkulkujoukkueeseen kuuluva alikersantti Virta kertoo, miksi hän halusi mukaan operaatio Atalantaan ja mitä hän odottaa tulevalta työtehtävältä.

Alikersantti Virralla oli taustanaan Upinniemessä suoritettu radistikoulutus, kun hän näki rekrytointi-ilmoituksen operaatio Atalantaan. Kriisinhallintatyö ei ollut miehen haaveena, mutta ainutlaatuinen operaatio herätti kiinnostuksen.

Koska kyse oli merivoimien operaatiosta, Virta näki pienen mahdollisuuden, että hänen kyvyillään varustettu mies voisi kelvata mukaan.

− Yksi olennainen asia, joka vaikutti operaatioon hakemiseen, oli nähdä maailmassa vallitsevat erilaiset olot. Tämä on oiva mahdollisuus saada perspektiiviä näihin.

− Laitoin paperit sisään ja hirveällä onnenpotkulla haastatteluiden jälkeen todettiin, että olen sopiva, Virta kertoo.

Intohimo mereen

Virta on osallistunut muiden reserviläisten kanssa koulutukseen, jossa heitä valmennetaan operaation olosuhteisiin. Reserviläiset ovat kerranneet muun muassa meriturvallisuuteen liittyviä asioita.

Työympäristö, miinalaiva Pohjanmaa, antaa tehtävälle oman leimansa.

− Jos palvelee aluksella, täytyy olla hieman intohimoa merta kohtaan. Tilaa on rajoitetusti eikä siellä ole kauheasti yksityisyyttä. Kaikessa pitää ottaa huomioon muun muassa vedenkäyttö ja hyvä hygienia.

− Luennot ovat osaltaan avanneet tilannetta, mikä paikan päällä on. Henkinen valmistautuminen operaatioon on ollut asia, mitä ei reservissä tullut ajatelleeksi, Virta sanoo.

Taitava ja motivoitunut porukka

Virta suuntaa muiden mukana Somalian vesille ensi vuoden tammikuussa. Miinalaiva Pohjanmaa on näillä näkymin operaatiossa huhtikuun loppuun asti, minkä jälkeen alus lähtee takaisin kohti Suomea. Kriisinhallintajoukko on palveluksessa vielä toukokuussakin.

Työskentely vaaralliseksi luokitellulla alueella ei mietitytä alikersanttia.

− Henkilökohtainen kantani on, että kyllä siellä täytyy olla vähän enemmän varuillaan, jos olemme satamassa. Mutta en näkisi, että riskit olisivat kovinkaan suuret. Maalaisjärjellä pärjää.

− Kosteus on uusi elementti, mutta ihmiskeho osaa sopeutua, Virta sanoo.

Toimiva yhteistyö on yksi avain onnistumiseen. Virta kehuu palvelusväkeä erittäin taitavaksi ja motivoituneeksi porukaksi.

− Luotamme vanhaan rouvaan eli laivaan, ja tässä porukassa on mukana sen tason moniosaajia, ettei varmasti löydy pulmaa, jota ei voitaisi ratkaista.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja