OP: Palkat nousevat ensi vuonna hintoja nopeammin – tänä vuonna kotitalouksille tulee kuitenkin tuhansien eurojen lisälasku

OP uskoo kuluttajahintojen kovimman nousun taittuvan ensi vuonna 2:00
Katso uutisjuttu: OP uskoo kuluttajahintojen kovimman nousun taittuvan ensi vuonna.

OP:n ekonomistit arvioivat kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna 5,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Palkkojen odotetaan nousevan ensi vuonna hintoja nopeammin.

Suomi on ollut kuluttajahintojen nousussa maailman mittaluokassa maltillisimmasta päästä, mutta kasvulukemat ovat silti kovia. OP:n mukaan kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna 5,4 ja ensi vuonnakin 2,8  prosenttia.

Samaan aikaan kun energian ja ruuan hinta on noussut nopeasti, palkkojen kehitys on ollut maltillista.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan helpotusta tilanteeseen on luvassa ensi vuonna.

– Ensi vuonna kun inflaatio maltillistuu, palkat nousevat yleista hintatasoa nopeammin. Siinä mielessä palkkojen nousu kompensoi sen vuoden inflaation.

– Jos taas  katsoo laajemmin tämän vuoden kehitystä, kokonaisuutena ei olla vieläkään siinä tilanteessa, että kahden vuoden aikana reaalipalkat olisivat nousseet, Heiskanen sanoo.

Kotitalouksille tuhansien eurojen lisälasku

Palkkojen nousua odotellessa kuluttajahintojen kasvu tekee vuodessa ison loven kotitalouksien kukkaroon. 

– Keskimääräisellä kotitaloudella kustannukset ovat noin 2500 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Isompituloisella on usein myös isommat kulut, jolloin kulutus voi olla  3000–4000 euroa enemmän. Ja jos on ollut pienet tulot, silloin voi selvitä tonnilla, LähiTapiolan yksitystalouden ekonomisti Hannu Nummiaro laskee. 

OP:n Reijo Heiskasen mukaan kotitalouksien kulutus ylittää alkuvuoden aikana koronapandemiaa edeltäneen tason. 

– Tällä erää kulutusta nostaa koronasta elpyminen ja se, että palveluita käytetään aiempaa enemmän. Ensi vuonna säästöjä ei ehkä käytetä enää niin paljoa, joten kulutuksen kasvu jää hitaammaksi kuin tänä vuonna, vaikka reaaliansiot nousevat.

OP ennakoi Suomen talouskasvun hiipuvan vähitellen. Ensi vuonna talouden odotetaan kasvavan enää reilu puoli prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat