Mainos

OP:n pääekonomisti: Ranskan vaalien tuoma jännite säilyy viime metreille saakka

Jännite markkinoilla jatkuu Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen vaalipäivään saakka, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Heiskasen mukaan vahvasti eurooppamyönteisen Emmanuel Macronin päätyminen toiselle kierrokselle Marine Le Penin kanssa oli markkinoiden odottama lopputulos.

Heiskasen mukaan etenkin brexit-äänestys ja Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat syynä siihen, että epävarmuus säilynee silti viime metreille asti. Esimerkiksi Ranskan pitkien valtiolainojen korot ovat nousseet hieman vaalien alla.

– Vaikka näyttää siltä, että Macronilla on etulyöntiasema, niin vaihtoehtoja on kaksi. Olemme nähneet muissakin vaaleissa, että tilanne voi olla loppujen lopuksi tiukka.

Pääekonomisti näkee, että ensimmäisen kierroksen tulos voi kuitenkin lieventää markkinoilla ollutta hermostuneisuutta. Macronin rauhoittava vaikutus on jo näkynyt Aasian markkinoilla. Esimerkiksi euro vahvistui selvästi Yhdysvaltain dollariin ja Japanin jeniin nähden.

Reijo Heiskasen mukaan lyhyen aikavälin markkinareaktiot eivät ole Suomen kannalta kovin merkityksellisiä.

– Näkisin, että merkitys on suurempi pidemmällä aikajänteellä. Se, minkälaisia poliittisia päätöksiä Ranska tekee ja minkälaisen linjan se valitsee, on suomalaisten kannalta hyvinkin merkittävä.

Myös Nordean aamukatsauksessa todetaan, että Ranskan vaalien ensimmäisen kierroksen tulos oli odotusten mukainen. Markkinat ja gallupit pitävät Macronia vahvana ennakkosuosikkina.

Nordean mukaan mielipidemittaukset osoittautuivat hyvin paikkansapitäviksi ensimmäisellä kierroksella, mikä lisää niiden uskottavuutta myös toiselle kierrokselle mentäessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.