OP: Asuntojen hinnat kääntyvät nousuun vasta ensi vuoden lopulla

Asuntolainojen koroissa pienet erot 2:12
Katso myös: Asuntolainojen koroissa pienet erot

Asuntojen hintojen lasku on tällä erää tasaantunut, mutta asuntojen hintojen kääntymistä nousuun saadaan odotella ensi vuoden lopulle, arvioi OP asuntomarkkinakatsauksessaan.

Keskimäärin asuntojen hinnat laskevat OP:n mukaan tänä vuonna 5–7 prosenttia.

Selvempää nousua hinnoissa nähdään vasta vuonna 2025, jolloin OP:n ekonomistit arvioivat asuntojen hintojen kääntyvän jo 2,5 prosentin nousuun.

Asuntojen kauppamäärät ovat pysyneet poikkeuksellisen matalina koko tämän vuoden. Kauppaa tehdään tällä hetkellä reilu viidennes vähemmän kuin koronaa edeltäneinä vuosina keskimäärin.

– On todennäköistä, että asuntojen kauppamäärät alkavat elpyä ensin ja hintojen nousu seuraa perässä. Emme kuitenkaan odota kovin nopeaa elpymistä kummassakaan. Odotuksissa on, että korkotaso laskee hieman ensi vuonna, mikä tukee markkinaa, mutta toisaalta talouden kuva on yhä hauras, ekonomisti Joona Widgrén arvioi OP:n tiedotteessa.

Asuntorakentamisen tilanne on OP:n mukaan hankala, ja asuinrakennusinvestoinnit laskevat selvästi tänä vuonna. Lasku jatkuu myös ensi vuonna, ja uusia asuntoja valmistuu selvästi vähemmän kuin edellisvuosina.

– Rakennusala on merkittävä työllistäjä, ja rakennusalan hankaluudet ovat selvä riski myös koko talouden vedolle, Widgrén varoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat