Onnistuneen piirakan kootut niksit – kokeile kotona!

Näillä leivontanikseillä pyöräytät mehevimmät piirakat, jotka syödään viimeistä murua myöten.Piirakanleivonnassa on tärkeää noudattaa ohjeita ja kunnioittaa raaka-aineiden vaatimuksia.

Näin valitset oikean piirakkapohjan

Piirakkapohjia löytyy jokaiseen makuun, esimerkiksi kauramuro-, lehti- ja voitaikina. , sillä se imee kosteutta. Lehtitaikinasta loihdit ihania suolaisia piirakoita.Voitaikina sopii pohjaksi niin makeisiin kuin suolaisiinkin piirakoihin.

– Jos haluaa kevyempää, kannattaa valita hiivapohjainen taikina. Murotaikinasta tulee puolestaan erittäin täyteläinen. Pohjataikinaan voi myös sekoittaa esimerkiksi tilkan piimää, kotitalousopettaja Arja Savela Myllyn Parhaalta vinkkaa.

Myllyn Paras -piirakkapohjia löytyy myös valmiina, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Esimerkiksi rukiisesta valmistaikinasta pyöräytät niin makean kuin suolaisenkin piirakan.

Vältä liian kuiva pohja

Pohjasta saattaa tulla helposti liian kuiva, jos jauhoja on liikaa suhteessa muihin aineksiin.

– Täytyy katsoa tarkkaan, että desilitrassa jauhoja on tasan desilitra. Jauhomitta ei saa olla kukkurallaan eikä myöskään vajaa.

Piirakkavuoka täytyy muistaa aina voidella hyvin, minkä lisäksi se kannattaa jauhottaa, jotta pohja irtoaa vuoasta paremmin. Teflon- tai silikonivuokaa käyttäessä ei tosin tarvitse murehtia voitelusta.

– Korppujauhot, erilaiset leseet sekä mannaryynit käyvät hyvin jauhottamiseen, mutta kannattaa valita käytettävän leseen laatu piirakan maun mukaan.

Hyviä niksejä: Näin piirakasta ei tule vetistä

Hyvässä piirakassa on täytettä juuri sopivasti. Piirakka voi helposti epäonnistua, jos täyte on liian vetinen. Hyvä kikka on esimerkiksi leivittää vetisiä mustikoita jauhoissa, mikä sitoo nestettä. Jos teet sienipiirakkaa, kannattaa se kuullottaa pannulla ennen piirakan täyttämistä. Siten sienistä haihtuu nestettä ja täyte ei kostuta pohjaa liikaa.

Myös kaura on hyvä valinta piirakkapohjiin, koska se imee kosteutta itseensä.

– Kaura tuo hyvää makua ja terveellisyyttä murotaikinaan. Ennen kaikkea se tuo hyvän rakenteen, koska kaura imee itseensä kosteutta marjoista ja hedelmistä, Arja Savela vinkkaa.

Ole myös tarkkana ainesten kanssa! Esimerkiksi sooda tarvitsee seurakseen hapanta, leivinjauhe ei kestä lämmintä nestettä. Kuiva- tai tuorehiivalle pitää olla juuri oikea nesteen lämpötila.

Piirakkaa parhaimmillaan

Parhaimmillaan makea piirakka on, kun sen leipoo iltapäivällä ja tarjoilee illalla. Piiraan tai pohjan paiston voi kuitenkin tehdä vieraita varten edellisenä päivänäkin valmiiksi, jotta välttyy viime hetken kiireeltä.

– Kannattaa esipaistaa pohja, Savela neuvoo.

Helpoiten pohjan saa paistettua kypsäksi alumiinisessa vuoassa, sillä se johtaa lämpöä. Erilaiset pinnoitetut vuoat ovat myös hyviä. Paksut keraamiset ja lasiset vuoat ovat haasteellisempia, sillä niissä pohja ei kypsy yhtä hyvin.

Piirakan voi leipoa myös pelkälle uunipellille. Nyrkkisääntönä on, että yhdestä uunipellillisestä tulee noin 25 palaa tarjottavaa.

Piirakkareseptejä kokeiltavaksi:

Lisää piirakkareseptejä löydät Leivontanurkan reseptihausta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja