Onnistu laihdutuksessa – kokeile näitä psykologisia kikkoja!

Painonhallintaan perehtynyt erikoispsykologi Teemu Ollikaisen vinkkaa, millaiset käytännöt edesauttavat laihtumista.


Kokeile nälkää


Näinä yltäkylläisyyden aikoina moni ei enää osaa sietää nälän tunnetta.


– Normaalipainoiset ihmiset harvemmin pelkäävät nälkää. Jos he eivät joskus ehdi lounaalle tai syödä aamiaista, se ei ole heille iso juttu, Ollikainen sanoo.


Käytännön harjoituksena hän kehottaa kokeilemaan olemaan syömättä 10 tunnin ajan. Totuttelemalla nälkään huomaa, että vaikka tunne ei ole välttämättä mukava, ei se ole myöskään maailmanloppu.


Valmistaudu huolella


Eliminoi houkutukset ja stressi. Sovi jo etukäteen puolisosi kanssa, että suklaapaketit pidetään poissa näkyviltä ja saatavilta. Älä myöskään aloita painonpudotusta keskellä stressaavaa elämäntilannetta.


Keksi muuta tekemistä


Monen ylipainoisen kohdalla syöminen on tunneperäistä. Ollikainen rohkaisee keksimään tunteiden käsittelyyn muutakin tekemistä kuin napostelu.


– Mene vaikka ulkoilemaan, katso televisiota, keitä kuppi teetä, ala lukea kirjaa, soita kaverille, pelaa iPadilla tai mene lepäilemään.
Kun seuraavaan kerran epämääräinen nälkä iskee, tiedät mitä tehdä.


Tee ostokset sunnuntaina


Ollikainen vinkkaa tekemään viikon ruokaostokset sunnuntaina, kun olo on levännyt, on aikaa ja ajatukset ovat koossa.
– Väsyneenä ei koskaan tulisi mennä ruokakauppaan, sillä silloin ihminen on altis tekemään impulsiivisia ratkaisuja eikä jaksa miettiä vaihtoehtoja.


Hae apua


Entä jos laihdutus ei omista ponnisteluista huolimatta onnistu? Ollikainen kehottaa ensin hankkimaan tietoa ja yrittämään omin voimin, mutta viimeisenä keinona voi olla aihetta turvautua ammattiapuun.


– Suosittelen tapaamaan useita eri ammattilaisia. Käy lääkärissä, jotta saat mitattua esimerkiksi veriarvosi. Ravitsemusterapeutti osaa kertoa, onko ruokavaliossasi vielä korjattavaa. Puhu psykologille tai painonhallintaan erikoistuneelle psykoterapeutille, jos ongelma onkin psyykkisellä puolella.

Lue myös:

    Uusimmat