Onnellisuusraportti todistaa: Vauraus ei takaa onnea

Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa. YK-raportin mukaan yksilön onnellisuuteen vaikuttavat suuresti terveys – etenkin mielenterveys ja työ. Jos Suomi haluaa nousta onnellisuustilastossa ylöspäin, viisainta olisi kohentaa työllisyyttä, arvioi professori.

Vertailussa on mukana 155 maata, ja kaikki Pohjoismaat ovat 10 parhaan joukossa. Onnellisin on Norja, sitten Tanska ja Islanti. Suomi on viides ja Ruotsi on jaetulla yhdeksännellä sijalla.

Raportin yhteenvedon mukaan työttömyys vähentää merkittävästi onnellisuutta, mutta kaikista eniten henkilökohtaista onnellisuutta leikkaa mielenterveysongelmat.

Professori Markku Wilenius Turun yliopistosta sanoo, että raportin silmiinpistävin seikka on Pohjoismaiden hyvä sijoitus.

– Meillä on hyvä tilanne, summaa Wilenius.

Maan onnellisuuden kriteereitä ovat muiden muassa elinajan odote, bruttokansantuote henkeä kohti, korruption vähäisyys, kansalaisvapaudet, anteliaisuus, tulotaso ja hyvä hallinto. Lisäksi jokaisessa maassa on haastateltu tuhat ihmistä.

Onni ei riipu rahasta

Raportista havaitaan, että onnellisuus ei ole riippuvainen varallisuudesta. Köyhimmissä maissa onnellisempia ovat varakkaammat, mutta kun on ruokaa ja katto pään päällä raha ei enää lisääkään onnellisuutta.

Työn merkitys sen sijaan näyttää korostuvan.

– Vaikka luulemme olevamme jotenkin yksilöllisiä, niin todellisuudessa haluamme työtä, koska se antaa paitsi toimeentulon, myös selkeän paikan ja merkityksen yhteiskunnassa, ja se on meille tärkeää, sanoo Wilenius.

Suomen sijoitusta ei voi juuri nostaa korjaamalla esimerkiksi korruptioon liittyviä ongelmia, koska ne ovat niin vähäisiä täällä. Sen sijaan työllisyyden kohentaminen olisi tärkeää.

– Suomi on jäykkä maa. Työmarkkinamme ovat jäykät. Jos ihmisten työllistymiseen ja yritysten työllistämiseen saataisiin joustoa, se saattaisi hyvinkin lisätä onnellisuuttamme, arvioi Wilenius.

Norjan viisas varallisuus

Raportin mukaan Norja ei ole onnellinen öljyvarojensa ansiosta, vaan niistä huolimatta.

– Öljyn tuoma vauraus ei takaa onnellisuutta. Erittäin öljyrikas Venezuela on tässä tutkimuksessa pohjasakkaa, huomauttaa professori Wilenius.

Professorin mukaan Norjan onni tulee siitä, että se on kaikista varakkaista öljymaista fiksuimmin onnistunut jakamaan vaurautta tasa-arvoisesti kaikille koko maahan sekä investoinut öljyrahoja viisaasti tulevaisuuteen öljyn jälkeiseen aikaan.

– Tähän eivät muut öljymaat ole pystyneet, sanoo Wilenius.


Otsikkoa muokattu 20.3. klo 21.19.

Lue myös:

    Uusimmat