Onko Suomen hävittäjähankinta askel kohti Natoa? Ilmavoimien ex-komentaja MTV:lle: "F-35-kalusto on kyynärmitan edellä venäläistä kalustoa"

Onko Suomen hävittäjähankinta askel kohti Natoa? Ilmavoimien ex-komentaja MTV:lle: ”F-35-kalusto on kyynärmitan edellä venäläistä kalustoa” 3:49
Onko Suomen hävittäjähankinta askel kohti Natoa? Näin Ilmavoimien entinen komentaja kommentoi MTV Uutisille – katso video!

Ilmavoimien entinen komentaja Matti Aholan mukaan Suomi tulee tekemään tulevaisuudessa entistäkin tiiviimpää yhteistyötä Nato-maiden kanssa. 

Suomen seuraavaksi hävittäjäksi on valittu odotetusti amerikkalainen Lockheed Martin F-35

MTV Uutiset Liven studiossa tilaisuutta seuranneen, Ilmavoimien ex-komentaja Matti Aholan mukaan hävittäjävalinnan myötä Suomi joutuu tiiviimmin tekemisiin Nato-maiden kanssa.

Tämä selittyy Aholan mukaan muun muassa sillä, että monella Naton jäsenmaalla on käytössään samanlaista kalustoa. 

Onko hävittäjävalinnalla sitten kytköksiä viime aikoina pinnalla olleeseen Nato-keskusteluun – ei välttämättä ainakaan suoraa sellaista. 

– Kun Natolla on yhteiset huoltojärjestelmät ja huoltovarmuusvarastot – tarkoitan lentokoneen varaosia ja aseistusta – niin varmasti on syytä avata keskustelua kaikkiin näihin maihin, joihin meillä on erinomaiset suhteet tänä päivänä, Ahola pohtii.

Hävittäjävalinnalla on myös suuri työllistävä vaikutus Suomelle. Katso jutun alussa olevalta videolta, miten hävittäjähankinta työllistää suomalaisia!

Mitä mieltä Venäjä on Suomen hävittäjävalinnasta?

Nato-keskustelun yhteydessä on puhuttu paljon myös Venäjästä. 

Eikä syyttä – onhan maa ollut avoimesti kriittinen Naton laajentumisen ja sotilaallisen toiminnan suhteen. 

Viime viikolla maan presidentti Vladimir Putin vaati sotilasliitto Natolta "konkreettisia sopimuksia" siitä, ettei se aio laajentua kohti itää. 

Aholan mukaan Suomen ei tarvitse välittää siitä, mitä mieltä Venäjä on tuoreesta hävittäjävalinnasta.

– Kyllä he arvostavat ammattivalintaa ilman muuta, ja se asettaa kovan haasteen noin ammatillisessa mielessä.

– F-35-kalusto on tällä hetkellä ehkä kyynärmitan edellä tämän hetken venäläistä kalustoa. Kilpajuoksuhan on loputonta tällä alalla. 

Suomen uusiksi hävittäjiksi on valittu yhdysvaltalainen Lockheed Martinin F-35 – puolustusministeri Kaikkonen:"Suuri vaikutus koko puolustuskykyymme" 3:16
Suomen uusiksi hävittäjiksi on valittu yhdysvaltalainen Lockheed Martinin F-35 – puolustusministeri Kaikkonen: "Suuri vaikutus koko puolustuskykyymme"

Katso, miltä F-35-hävittäjä näyttää ilmassa 0:32
Katso videolta, miltä F-35-hävittäjä näyttää ilmassa!

Lue myös:

    Uusimmat