Ilkka Kanerva MTV Uutisille F35-valinnasta: "Suomen ei kannata tuudittautua itsestäänselvyyteen, että turvallisuustilanne säilyy vakaana"

Ilkka Kanerva MTV Uutisille: Amerikkalaishävittäjän valinta jatkaa Suomen jo pitkään noudattamaa linjaa 3:54
Ilkka Kanerva MTV Uutisille: Amerikkalaishävittäjän valinta jatkaa Suomen jo pitkään noudattamaa linjaa

Suomen ei pidä tuudittautua tilaan, jossa turvallisuustilanteen uskotaan säilyvän toimintaympäristössämme vakaana, linjaa eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Kanervan mukaan F35-hävittäjän valinta antaa signaalin, että Suomi tekee turvallisuuspoliittiset päätökset omilla ehdoillaan eikä kenenkään ulkopuolisen tahon opastamana,

Amerikkalaishävittäjän valinta jatkaa Ilkka Kanervan mukaan Suomen jo pitkään noudattamaa ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

– Transatlanttiset suhteet ovat meille keskeisessä roolissa.

Pikana Natoon?

Suomen on varauduttava päättämään Nato-jäsenyydestä jo seuraavien kuukausien aikana, arvioi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä torstaina Ylen haastattelussa. Penttilän kommentin taustalla oli Ukrainan kiristyvä tilanne.

Ilkka Kanervan mukaan Naton pikajäsenyydestä on teoretisoitu ennenkin, mutta hän ei pidä sitä todennäköisenä.

– Rauhoittelisin dramaattisten johtopäätösten tekemistä.

Kanervalla on kuitenkin myös ikävämpi viesti.

– Suomen ei kannata tuudittautua itsestäänselvyyteen, että turvallisuustilanne säilyy vakaana, se on meille rankka signaali.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Venäjän presidentti Vladimir Putin on muun muassa vaatinut Natolta takeita puolustusliiton laajenemisen pysäyttämiseksi.

Ilkka Kanervan mukaan Venäjän etupiiriajattelu sopii Suomelle huonosti. Venäjän esittämät näkemykset onkin suunnattu ennen kaikkea Ukrainaan, vaikka Suomessakin viestejä Moskovasta seurataan tarkasti.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan yhtä huonosti Suomelle sopii ajatus, että jokin ulkopuolinen taho määrittelisi sen, onko Suomi sotilaallisesti liittoutunut vai ei.

Lue myös:

    Uusimmat