Onko salamanisku lentokoneeseen vaarallinen?

Eilisiltana ja viime yönä Etelä-Suomessa riehunut ukkosmyrsky sekoitti lentoliikenteen pahoin. Salamat osuivat kymmeneen Finnairin koneeseen, joista neljä palasi takaisin kentälle.

Koneet tarkastettiin heti laskeutumisen jälkeen. Se on rutiinitoimenpide salamaniskun jälkeen.

Kymmenen salamaniskua saman yhtiön lentokoneisiin yhden illan aikana on hyvin harvinaista, kerrotaan Finnairin viestinnästä.

– Tämä on ollut hyvin poikkeuksellista. Ei ole miesmuistiin tapahtunut vastaavaa, kertoo tiedottaja Inka Ikonen.

Yksittäiset salamaniskut lentokoneisiin eivät silti ole harvinaisia. Finnairin kokoiselle lentoyhtiölle sattuu kymmeniä salamaniskuja vuodessa, kertoo lentokapteeni Jussi Ekman Finnairin blogissaan.

Lentokone on ukkosen aikana kuin auto

Kaikki tietävät, että turvallisin paikka ukkosella on auto. Lentokoneen salamankestävyys perustuu samalle ilmiölle kuin autojen ukkosturvallisuus: kumpikin muodostaa niin sanotun Faradayn häkin.

Jussi Ekman kertoo, että lentokoneen alumiininen runko johtaa hyvin sähköä. Se ei päästä sähkönpurkausta lentokoneen sisäpuolelle, vaan salama etenee rungon ulkopintaa pitkin ja poistuu takaisin ilmakehään yleensä koneen siiven, ohjainpintojen tai koneen perän kärkiosista.

Jos kone on komposiittirakenteinen, on siihen asennettu jo valmistusvaiheessa sähköä johtavia kuituja. Ne muodostavat Faradayn häkin. Ekman kirjoittaa, että lentokoneelle ei myönnetä tyyppihyväksyntää, ellei sen valmistaja ole laajasti osoittanut koneen olevan salamilta suojattu.

– Periaatteessa lentokoneen kilometrien pituiseen sähköjohtoverkostoon voisi indusoitua sinne kuulumattomia virtapiikkejä, mutta tärkeimmät laitteet ja johdosto on suojattu ja maadoitettu tarkoin. Koko polttoainejärjestelmä on myös suunniteltu kestämään salamaniskuja ja niiden pistemäisiä suuria lämpötiloja, samoin moottorit.

– Salamaniskun matkustaja huomaa pamauksesta ja samanaikaisesta välähdyksestä koneen ulkopuolella. Se saattaa säikäyttää, mutta ei anna aihetta huoleen, sillä tilanne on jo ohi.

Miksi ukkosmyrskyt väistetään?

Jos lentokoneet on suunniteltu kestämään salamat, voi herätä kysymys, miksi ukkosmyrskyjä edes yritetään välttää.

Vaikka salamat eivät yleensä aiheuta lentokoneille mitään vakavampaa, tulee niistä lähes joka kerta pieniä vaurioita. Jussi Ekman kirjoittaa:

– Ohjaamossa salamanisku kuuluu ja näkyy, kuten matkustamossakin. Iskun jälkeen varmistetaan, että kaikki laitteet, kuten esim. radiot, toimivat normaalisti. Ohjaajat raportoivat salamaniskusta tekniselle henkilökunnalle ja lentokoneelle tehdään erityisesti salamaniskua varten suunniteltu tarkastus ennen seuraavaa lentoa.

– Tarkastus on tarpeen, sillä yleensä salama jättää signeerauksensa koneeseen. Isku- ja purkauskohdista löytyy usein pieniä, parin senttimetrin kokoisia salaman polttamia jälkiä, jotka korjataan ennen seuraavaa lentoa. Usein ohjainpintojen jättöreunassa olevia pieniä ”antenneja” on kadonnut kirjaimellisesti taivaan tuuliin.

Myös Finnairin tiedottaja Ikonen kertoo, että myrskyt väistetään, koska ei salama ikinä hyväksi ole. Lisäksi myrskytuulten aiheuttama turbulenssi voi joskus olla vaarallisen voimakasta. Ukkosmyrskyjen yhteydessä esiintyvät raekuurot voivat myös vahingoittaa konetta.

Lue kapteeni Jussi Ekmanin blogikirjoitus!

Katso video salamaniskusta lentokoneeseen YouTubessa:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat