Onko outojen oireidesi takana särytön migreeni? Tunnista!

Aura ilman päänsärkyä on lyhyt migreenikohtaus, jonka aikana ajatus ei juokse, näköhäiriöt vaivaavat ja esimerkiksi kasvot voivat puutua. Neurologi Markus Färkkilä kertoo, että ongelma on varsin yleinen: noin 2 prosenttia kaikista migreenikohtauksista on säryttömiä.

Kivuttomia migreenikohtauksia on noin kaksi prosenttia kaikista migreenikohtauksista ja ne kestävät puolesta tunnista tuntiin. Säryllinen migreenikohtaus voi kestää jopa useita päiviä, mutta kivuton menee ohi nopeasti.

– Kohtaus häviää aina jossain vaiheessa ja kivuttomassa migreenissä kohtaus ehtii loppua ennen kuin kipu alkaa. Ne kestävät yleensä aina puolesta tunnista tuntiin ja on hyvin harvinaista, että särytön kohtaus kestäisi pidempään, neurologi Markus Färkkilä kertoo.

Mikäli olet aikaisemmin kärsinyt kivullisista migreenikohtauksista voi myös pelkkä aura ilman päänsärkyä olla tuttu.

– On hyvin harvinaista, että joku kärsisi vain kivuttomista kohtauksista, yleensä tällaisella potilaalla on menneisyydessään myös säryllisiä migreenikohtauksia. Tietysti myös diagnosointi on vaikeampaa, mikäli kivullisia migreenikohtauksia ei ole ollut, sillä oireet voivat johtua myös muista sairauksista.

Kivullinen migreenikohtaus voi viedä työkyvyn täysin, eikä silloin voi kuvitellakaan astuvansa auton rattiin. Färkkilä kertoo, että kivuttoman migreenikohtauksen aikana on käytettävä omaa harkintakykyä.

– Tietysti jos koko näkökenttä katoaa, niin ei pidä ajaa autoa. Kohtauksen voimakkuus on hyvin yksilöllistä ja on itse arvioitava, miten paljon se vaikuttaa. Tällaiset migreenikohtaukset ovat kuitenkin hyvin lyhyitä kestoltaan, Färkkilä toteaa.

Kivutonta migreeniä voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä. Täsmälääkitystä siihen ei suositella.

Tunnista aura ilman päänsärkyä

  • Puutumiset, esimerkiksi toinen puoli kasvoista puutuu
  • Metallin maku suussa
  • Näköhäiriöt, esimerkiksi näkökenttä katoaa tai näkee sahalaitaa näkökentässä
  • Ajatus ei kulje
  • Kärsit valonarkuudesta, ääniherkkyydestä tai tuoksut tuntuvat voimakkaampina

Lähteet:

Suomen Migreeniyhdistys ry

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat