Mainos

”On paljon juttuja, jotka tulen viemään mukanani hautaan saakka” – Kai Merilä avautuu ystävyydestään Matti Nykäseen, tätä asiaa hän jää erityisesti kaipaamaan

8:45
Kai Merilä avaa ystävyyttään Matti Nykäsestä.

Suomen menestyneimmän mäkihyppääjän Matti Nykäsen kuolema on puhututtanut ihmisiä ympäri maailmaa tällä viikolla. Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa vieraili edesmenneen mäkihyppylegendan hyvä ystävä ja luottotoimittaja Kai Merilä, joka avasi ystävyyttään Nykäseen.

Kai Merilä ja Matti Nykänen tunsivat toisensa 30 vuoden ajan. Julkisen ammattinsa puolesta Nykäsellä oli paljon tuttuja, mutta Merilän mukaan ystävät ja kaverit pidettiin osittain erillään.

– Olalle taputtelijoita oli paljon. Näistä kovin moni ei kuitenkaan Matin olohuoneeseen illanviettoihin päässyt.

Työsymbioosista hyötyivät molemmat

Nykäsen luottotoimittajana toiminut Merilä ehti kirjoittaa Nykäsestä kaksi kirjaa ja satoja lehtijuttuja. Lehtijutuista maksettiin sovitut korvaukset Nykäselle.

– Matti halusi, että teen hänestä lehtijuttuja. Siitä syntyi työsymboosi ja tuli tämä luottotoimittaja titteli. Työsymbioosista hyötyivät molemmat. Matti sai ansaitsemaansa julkisuutta, mitä se halusikin, ja tietenkin lehteä myytiin Matin naamalla. Paljon myytiinkin.

Vaikka eri medioissa käytettiin värikkään mäkikotkan julkisuutta hyväksi, niin julkaistavista jutuista Nykänen ja Merilä sopivat yhdessä.

– Yhdessähän me sumplittiin ne jutut, että mitä tehdään. Mattia ei saanut kirveelläkään tekemään sellaisia asioita, mitä hän ei halunnut tehdä.

Media käytti hyväkseen

Merilä vastaa miettimättä kysymykseen, käytettiinkö Nykästä hyväksi Merilän edustamassa mediassa.

– Varmaan rahastettiin. Aina, kun Matti oli kannessa, niin tuli ostopiikki. Mutta osasi Matti laittaa palkat itselleen kohdilleenkin.

Nykänen katuu tekojaan

Merilä muistelee Nykäsen epätoivon hetkiä. Nykäsellä on ollut tekoja, joista hän on maksanut vankilatuomiolla ja osa teoista on jäänyt täysin ystävien väliseksi, joista ei puhuttu ulospäin.

– Ne olivat syviä hetkiä. On paljon juttuja, jotka tulen viemään mukanani hautaan saakka itsekin. Matti katuu hyvinkin syvästi joitakin tekoja. Ne olivat pitkiä kyyneleitä, mitä käsiteltiin. Hän tiesi itsekin, ettei hän ollut sellainen ihminen, millainen hän humalapäissään pahimmillaan oli.

Alkoholismi on sairaus

Matti Nykäsen persoonallisuuden on puhuttu muuttuvan alkoholin vaikutuksen alaisena. Nykäsen pitkäaikaisena ystävänä Merilä on nähnyt tilanteita hyvinkin läheltä.

– Varmasti meidän jokaisen persoona muuttuu, kun juo alkoholia tarpeeksi pitkään. Matilla ailahtelevaisuus oli nopeaa ja sekunnissa tilanne saattoi muuttua. Matti on katunut tekojaan, mutta sitä Matti ei sisäistänyt, että alkoholismi on vakava sairaus.

Nykänen oli hakeutunut hoitoon päästäkseen eroon alkoholista, mutta hoitokauden jälkeen pullon korkki aukesi.

– Olin saattamassa Mattia kuukauden mittaiseen hoitoon ja silloin Matti voi hyvin. Hän oli kuukauden verran selvin päin, mutta sitten taas mentiin.

Urheilijasielu

Urheilu oli mäkihyppylegendan sydäntä lähellä koko tämän elämän ajan. Merilän hyvät muistot Matista löytyvätkin hikitreenin ja talven ympäriltä.

– Aina kun puhuimme urheilusta tai ulkona satoi lunta, niin Matin silmät rupesivat loistamaan. Treenasimme paljon. Teimme mielettömiä ylämäkijuoksuja ja kävimme punttisalilla.

Mitä jäät kaipaamaan Matista?

– Matin huumoria. Huumori pelasti usein syvistä kuopista ja kaivoista. Meillä oli spedemäistä huumoria. Matti oli Uuno ja minä olin Härski Hartikainen. Sillä pääsimme usein pahasta paikasta ja rupesimme rakentamaan taas elämää eteenpäin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja