Omituiset oireet alkoivat heti nelikymppisten jälkeen – tällainen on vaiettu andropaussi

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella miehellä joskus erektio-ongelmia? Videolla seksuaaliterapeutti vastaa kutkuttaviin peniskysymyksiin.

Englantilainen somevaikuttaja Israel Cassol paljasti Instagramissa kärsivänsä andropaussista eli niin sanotusta miesten menopaussista. Kyseessä on todellinen ilmiö, jota voidaan hoitaa sekä elintavoilla että lääkkeillä.

Pian 40 vuotta täytettyään Lontoossa asuva Israel Cassol huomasi muutoksia henkisessä ja fyysisessä hyvinvoinnissaan. Daily Mailin haastattelussa mies kertoo tunteneensa olleensa usvassa pyöreiden täyttämisen jälkeen.

Aluksi Israel pisti kokemansa alakuloisuuden juhlien päättymisen piikkiin, mutta olo ei kohentunut, vaikka viikot vierivät – päinvastoin. Kuukaudet kuluivat ja Israel oli edelleen surumielinen. Seksihalut vähenivät ja hän kärsi erektio-ongelmista. Mukaan tulivat univaikeudet, väsymys, yleinen energianpuute, heikko keskittymiskyky ja muistivaikeudet. Mies ei enää saanut mielihyvää asioista, joiden tekemisestä hän oli aiemmin iloinnut.

Oireet vaivasivat Israelia ja hänen avioliittoaan. Lopulta hän päätti hakeutua lääkärin vastaanotolle. Diagnoosi tuli järkytyksenä: vasta 40 vuotta täyttänyt Israel kärsi andropaussista eli niin sanotusta miesten menopaussista.

Katse ensisijaisesti elintapoihin

Siinä missä naisten vaihdevuosien aikana estrogeenintuotanto hiipuu, miesten andropaussissa testosteronin tuotanto laskee. Molemmat kuitenkin aiheuttavat hyvin samankaltaisia oireita, kertoo terveydenhuoltoyritys Mehiläinen.

Tyypillisiä andropaussin oireita ovat ärtyisyys, unettomuus, fyysinen heikkous, libidon laskeminen ja erektiohäiriöt. Alhaiset testosteronitasot voivat aiheuttaa myös epämukavuutta ja turvotusta rinnoissa, kuumia aaltoja ja hikoilua, lapsettomuutta, rasvakudoksen lisääntymistä sekä keskittymis- ja muistivaikeuksia.

Miesten vaihdevuosissa oireiden ilmenemisvauhti on kuitenkin merkittävästi hitaampi kuin naisten. Testosteronin tuotanto heikkenee vähitellen: 40 ikävuoden jälkeen hormonin pitoisuus verenkierrossa laskee noin prosentin vuodessa. Aina testosteronitasojen laskun aiheuttamia oireita ei edes havaita. Puutos diagnosoidaan verinäytteestä.

Jos vaihdevuosien aiheuttamat oireet haittaavat elämää, voidaan niitä hoitaa hormonikorvaushoidolla sukupuolesta riippumatta. Miesten kohdalla ensisijainen hoitomuoto on kuitenkin elintapojen muutos. Epäterveelliset elintavat, kuten ylipaino, tupakointi, liikkumattomuus ja alkoholin käyttö vahvistavat oireita tai voivat olla itsenäisesti niiden taustalla. Myös stressi, masennus ja ahdistus voivat aiheuttaa samanlaista oireilua.

Testosteronikorvaushoidon riskit

Testosteronikorvaushoitoon liittyy riskejä, kertoo amerikkalainen tutkimussairaala Mayo Clinic.

Se voi esimerkiksi ruokkia syöpäkasvainten kasvua, minkä vuoksi hoitoa ei tule aloittaa, jos mies sairastaa eturauhassyöpää. Myös vaikea sydänsairaus ja veren korkea hemoglobiinipitoisuus ovat mahdollisia esteitä korvaushoidolle, joka saattaa lisätä sydän- ja aivoinfarktien sekä veritulppien muodostumisen riskiä.

Erityisesti nuorten miesten kohdalla testosteronihoitoa tulee harkita tarkoin, sillä sen myötä elimistön oma tuotanto loppuu kokonaan ja lopputuloksena on melko varmasti hedelmättömyyttä, varoitti yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen aiemmin MTV Uutisten haastattelussa.

Eroon häpeästä

Israel paljasti Instagram-seuraajilleen kärsivänsä miesten vaihdevuosista. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Miesten vaihdevuosioireista kärsineelle Israelille määrättiin hormonikorvaushoitoa. Hän toivoo voivansa tarinallaan lisätä tietoisuutta hormonaalisista muutoksista, joita tapahtuu ihmisen ikääntyessä sukupuolesta riippumatta. Hänelle itselleen tuli yllätyksenä, että myös miehet voivat kärsiä vaihdevuosioireista.

Miespuolisille seuraajilleen Israelilla on selvä viesti:

– On ok puhua ja pyytää apua, jos sinulla ei ole hyvä olla. Meidän ei pitäisi hävetä puhua kehoistamme, miehilläkin on väliä, Israel kirjoittaa Instagram-päivityksessään.

Myös Mehiläisen mukaan miehet hakeutuvat vastaanotolle usein melko myöhään, kun oireilua on jo siedetty pitkään.

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä. Videolla kerrotaan, millaisista oireista pitäisi hakeutua lääkäriin pikimmiten.

Lue myös:

    Uusimmat