Bill Gates: "Omikron leviää nopeammin kuin mikään virus" – Hanna Nohynek tyrmää väitteen, mutta kertoo, mikä voi nostaa sen nopeimmaksi

MTV kokoaa faktat: Näin käynnistyy kolmas koronavuosi 8:12
MTV kokoaa faktat: Näin käynnistyy kolmas koronavuosi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek tyrmää Microsoftin perustajan Bill Gatesin toteamuksen, jonka mukaan koronaviruksen omikronmuunnos olisi historian nopeimmin leviävä virus.

Gates esitti väitteensä Twitterissä joulukuun 21. päivänä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Nopeimmin leviävä on tuhkarokko, jonka R-luku on 15. Omikronin vastaava on 3–4, Nohynek sanoo MTV Uutisille.

R-luku eli tartuttavuusluku kuvaa keskimääräistä uusien tartuntojen lukumäärää yhtä tartunnan saanutta kohden, THL kertoo.

Omikronmuunnoksen on kuitenkin todettu olevan selvästi aiempia koronaviruksen variantteja nopeammin leviävä. Nohynekin mukaan omikronin itämisaika on vain 2–3 päivää, kun taas tuhkarokon kohdalla aika on peräti 9–11 vuorokautta.

– Leviämisnopeus riippuu siis siitä, kuinka paljon virukselle alttiita ihmisiä on ympäristössä. Tuhkarokon kohdalla rokote ja sairastettu tauti antavan pysyvän immuniteetin, mutta näin ei ole omikronin kohdalla. Lopullinen omikronin leviämisnopeus voi siis olla suurempi kuin tuhkarokon, lisää Nohynek.

Sen sijaan omikronin aikaansaama tauti on Englannista ja Skotlannista saatujen alustavien tietojen mukaan 40–60 prosenttia vaarattomampi kuin mitä edelliset koronamuunnokset aiheuttivat, kertoi THL tiedotustilaisuudessa.

Juttua päivitetty 14.53 lisätty tietoja itämisajasta.




Lue myös:

    Uusimmat